Zemnieki sašutuši par Medību likuma grozījumiem (186)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: siwild, CC BY-NC-SA 2.0

Zemnieku nevalstiskā organizācija «Zemnieku Saeima» paudusi sašutumu par Saeimas trešajam lasījumam gatavotajām izmaiņam Medību likumā, kas aizvien zemniekiem aizliedz lauksaimniecības platībās medīt mežacūkas, kuras izposta sējumus; ja deputāti pieņems šādus likuma grozījumus, zemnieki Valsts prezidentam prasīs tos atcelt, aģentūru BNS informēja organizācijas sabiedrisko attiecību konsultante Līva Liepniece

Viņa norādīja, ka biedrība ir šokēta par Saeimas deputātu vienaldzīgo attieksmi pret lauksaimniekiem, kuriem liedz medīt mežacūkas, aizsargājot savus īpašumus un sējumus, bet atklāti lobē pilsētas mednieku un elitāro kolektīvu intereses. Pēc statistikas datiem, 2011./2012.gada sezonā meža cūku skaits bija ap 70 tūkstošiem, to nomedīšanai izsniegtas 50 tūkstoši licenču, bet reāli nomedīti tikai 20 tūkstoši dzīvnieku. Atsevišķos reģionos šo dzīvnieku sugas populācija pat piecas reizes pārsniedz pieļaujamo skaitu, kas rada lielus zaudējumus lauksaimniecības produkcijas ražotājiem un meža nozarei.

«Zemnieku Saeima» norāda, ka Lielākajā daļā Eiropas valstu lauksaimniekiem ir atļauts medīt mežacūkas, savukārt Latvijā tiek lobēta tikai tā saukto pilsētas mednieku un medību kolektīvu intereses, nedodot iespēju lauksaimniekiem aizsargāt savus sējumus.

Zemnieki norāda, ka vidēji mežacūkas vienu mēnesi izposta rapsi, savukārt divus mēnešus gadā kviešus un kukurūzu. Šie postījumi rada lielus zaudējumus lauksaimniekiem, bet ne valsts , ne apdrošinātāji šos postījumus nekompensē.

Liepniece norādīja, ka arī turpmāk medību likumā nebūs paredzēta iespēja medīt mežacūkas savās teritorijās, «Zemnieku Saeima» apsver iespēju lūgt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam pēc likumprojekta apstiprināšanas Saeimā to neizsludināt.

Piedāvātiem medību likuma grozījumi paredz jaunu regulējumu, kas nosaka medību aizlieguma teritorijāss, kur nebūs reģistrēts medību iecirknis.

Medību likuma grozījumi attieksies uz 24 tūkstošiem Latvijas aktīvo mednieku un apmēram 150 tūkstošiem zemes īpašnieku.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Par Medību likuma grozījumu atbalstīšanu trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Komentāri (186)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu