Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja izšāvušas šāviņus pāri jūras robežai (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja pirmdien izšāvušas artilērijas šāviņus viena otras ūdeņos pāri jūras robežai, paziņojusi Dienvidkorejas armija.

Apšaudi izraisījušas Ziemeļkorejas militārās mācības, kuru laikā šāviņi trāpījuši Dienvidkorejas ūdeņos.

«Daži no Ziemeļkorejas izšautajiem šāviņiem piezemējās mūsu zonā, un mūsu puse atbildēja ar uguni,» ziņu aģentūrai AFP atklāja armijas pārstāvis.

Neviena no pusēm nav mērķējusi uz konkrētu objektu.

Dienvidkorejas kontrolētajā Pennjondo salā, kas atrodas netālu no jūras robežas, iedzīvotāji drošības apsvērumu dēļ nogādāti patversmēs, paziņojušas salas amatpersonas.

Analītiķi uzskata, ka šis incidents, kas noticis dienu pēc Phenjanas draudiem veikt jaunu kodolizmēģinājumu, liecina par Ziemeļkorejas augošo nemieru ar Vašingtonas nevēlēšanos atsākt vairāku pušu sarunas par Phenjanas kodolprogrammu.

Ziemeļkoreja šajās sarunās saskata iespēju gūt materiālu labumu un palīdzību no starptautiskās sabiedrības.

Seulas Ziemeļkorejas studiju universitātes profesors Jans Mudžins neuzskata, ka šis incidents varētu pāraug nopietnā sadursmē.

«Ziemeļkoreja šādi parāda, ka gatavojas saglabāt spiedienu, lai atsāktu dialogu,» norādīja Mudžins.

Netipiski sev Ziemeļkoreja iepriekš pirmdien plaši izziņoja, ka plāno rīkot militārās mācības netālu no jūras robežas ar Dienvidkoreju.

Ziemeļkorejas armija informēja Dienvidkorejas floti, ka militārie manevri notiks septiņos pierobežas rajonos, un brīdināja nebraukt un nelidot šajā teritorijā.

Dienvidkoreja savukārt brīdināja, ka reaģēs nekavējoties, ja tiks šķērsota robeža.

Februāra beigās un martā Ziemeļkoreja izšāva jūrā vairākas vidēja darbības rādiusa raķetes, izpelnoties starptautiskās sabiedrības nosodījumu.

Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkoreja acīmredzot šādi pauda savu neapmierinātību par Seulas un Vašingtonas kopējām militārām mācībām Korejas pussalas dienvidaustrumu piekrastē.

Svētdien Ziemeļkoreja paziņoja, ka «neizslēdz iespēju» veikt jaunu kodolizmēģinājumu, skaidrojot to ar nepieciešamību «nostiprināt savu kodolsavaldīšanas potenciālu».

2010.gadā Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis «Cheonan», laupot 46 jūrnieku dzīvības. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu. Vēlāk tajā pašā gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu