Ziemeļkorejas diplomāts: Diktatora tēvocim izpildīts nāvessods nošaujot (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejā nežēlastībā kritušajam diktatora Kima Čenuna tēvocim Čanam Sonthēkam izpildīts nāvessods nošaujot, intervijā telekanālam «Sky News» apliecināja Ziemeļkorejas vēstnieks Lielbritānijā Hjuns Hakbons.

Līdz šim oficiālā Phenjana nebija atklājusi, tieši kā izpildīts Čanam piespriestais nāvessods.

Janvāra sākumā medijos parādījās informācija, ka diktatora tēvocis dzīvs izbarots izsalkušiem suņiem, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka tā bijusi preses pīle. Daudzu Rietumu mediju pārpublicētā «ziņa» sākotnēji parādījusies kāda populāra Ķīnas satīriķa mikroblogā.

Izskanējuši arī pieņēmumi, ka Čans nošauts no lielkalibra ložmetēja. Tiesa gan, arī tagad no diplomāta vārdiem nav saprotams, kādi ieroči izmantoti, izpildot nāvessodu Čanam.

Stāstot par diktatora tēvoča nošaušanu, vēstnieks arī vairāk paskaidroja, kāpēc Čans sodīts.

Viņš esot atļāvies partijai un valdībai naidīgus izteikumus, bet ar savām darbībām grāvis tautsaimniecību, intervijā sacīja Hjuns. Tikai 2009.gadā vien Čans «iztērējis» 4,6 miljonus dolāru.

Čans jau iepriekš ticis pieķerts pārkāpumos, tomēr viņam vienmēr piedots, piebilda vēstnieks.

Tomēr šoreiz tēvocis «pārkāpis sarkano robežu» un par to ticis sodīts. Čans savu vainu atzinis, sacīja diplomāts.

Intervijas gaitā Hjuns tika lūgts komentēt publikācijas par to, ka Ziemeļkorejā ar nāvi sodīts ne tikai Čans, bet arī visi viņa radinieki.

Vēstnieks apgalvoja, ka par to neko nezina.

«Tā visa ir ienaidnieka propaganda,» sacīja diplomāts. «Domāju, ka tie visi ir izdomājumi. Es neuzskatu par vajadzīgu to komentēt.»

Čans līdz brīdim, kad viņš krita jaunā diktatora nežēlastībā, Ziemeļkorejas hierarhijā ieņēma otro vietu. Viņš bija jaunā līdera reģentu padomes priekšsēdētājs. Atbilstoši ekspertu vērtējumam Čans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldījis izolēto komunistu valsti. Čans bija precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi.

Atsaucoties uz saviem avotiem, Dienvidkorejas ziņu aģentūra «Yonhap» šonedēļ vēstīja, ka Ziemeļkorejā nāvessods izpildīts visiem Čana radiniekiem, arī viņa bērniem un Ziemeļkorejas vēstniekiem Kubā un Malaizijā. Tas noticis, īstenojot diktatora rīkojumu.

Pašam Čanam nāvessods tika izpildīts 12.decembrī. Viņš bija apsūdzēts mēģinājumā gāzt pastāvošo komunistisko režīmu.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu