Ziepniekkalnā zem skolas stadiona atrod karavīru mirstīgās atliekas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziepniekkalnā, Kartupeļu ielā, zem Rīgas Pārdaugavas pamatskolas sporta stadiona atrastas aptuveni 600 Otrajā pasaules karā kritušo karavīru mirstīgās atliekas, aģentūru LETA informēja meklēšanas savienības «Leģenda» vadītājs Tālis Ešmits.

Viņš pastāstīja, ka savienības biedri kopā ar Brāļu kapu komiteju jau trešo dienu strādā pie šo karavīru mirstīgo atlieku ekshumācijas. Šie aptuveni 600 karavīri gājuši bojā laikā no 1944. līdz 1949. gadam. Viņi bija karojuši vācu pusē un nonākuši krievu gūstā. Visi karavīri miruši trijos speciālajos karagūstekņu hospitāļos. Starp mirušajiem ir dažādu tautību karavīri: latvieši, vācieši, poļi, austrieši, slovāki, beļģi, franči, pat viens tatārs.

Ešmits pastāstīja, ka ilgu laiku Brāļu kapu komiteja veica izpēti par konkrētu šīs apbedījuma vietas atrašanās vietu, līdz atrasts šis skolas stadions. Ilgs laiks pagājis, līdz «Leģenda» izgājusi visu birokrātijas ceļu, lai «ieraktu lāpstu Rīgas zemē». Nevienā citā Latvijas pilsētā tik lieli apgrūtinājumi, lai sāktu darbu pie karavīru mirstīgo atlieku izrakšanas, neesot bijuši.

Pagaidām izdevies atrast un ekshumēt 168 karavīrus. Visi viņu vārdi ir zināmi, jo savulaik bijuši saraksti par mirušajiem šajos hospitāļos. Kad darbs būs pabeigts, Latvijā ieradīsies speciālisti no Vācijas, kas veidos īpašus aprakstus, tad mirstīgās atliekas tikšot nosūtītas uz «kapu depo». Kad tā dēvētie aprakstītāji darbu būs pabeiguši, kaulus apbedīs Piņķos pērn atklātajā vācu armijas karavīru kopkapsētā, kur ir izveidots īpašs sektors tieši bojā gājušiem karagūstekņiem. Šajā vietā tiks uzstādīta viena piemiņas plāksne, kurā būs iegravēti visu mirušo vārdi.

Ešmits apliecināja, ka karavīru ekshumācijas dēļ skolas stadions ir «izrakņāts», taču pēc darbu pabeigšanas viss tikšot nolīdzināts un iesēta zālīte, kā to paredz līgums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu