Zikovs: Esmu ļoti pozitīvs cilvēks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par Aigara Egles slepkavību kinoteātrī «Citadele» apsūdzētais Nikolajs Zikovs šodien, sakot pēdējo vārdu Rīgas apgabaltiesā, norādīja, ka, neraugoties uz personīgajām īpatnībām, viņš ir ļoti pozitīvs cilvēks.

«Mani te zīmē kā asinskāru cilvēku, kuram ir interesanti kādu nogalināt. Tā tas nav,» apgalvoja apsūdzētais.

Zikovs uzskata, ka viņam vienkārši nav paveicies, satiekot Egli. «Ļaunais liktenis ir atnācis pie manis. Tas ir atnācis Aigara Egles formā. Man nepaveicās, apsēžoties viņa tuvumā.»

Apsūdzētais tiesā apgalvoja, ka Egle kinoteātrī apdraudējis viņa dzīvību, tāpēc arī Zikovs izvilcis ieroci, taču joprojām neesot viennozīmīgi pierādīts tas, ka pistoles mēlīti nospiedis tieši viņš.

«Egles nāves faktu es nožēloju, bet nenožēloju to, ka pats paliku dzīvs [..], likumdevējs neuzliek man par pienākumu obligāti mainīt savu dzīvību pret viņa,» pēdējā vārdā tiesai sacīja Zikovs.

«Negribu lielīties, bet es tomēr uzskatu sevi par morālu personu un neesmu spējīgs kaut kādu sīku sadzīvisku konfliktu dēļ atņemt dzīvību,» sacīja apsūdzētais.

Viņš uzsvēra, ka Egles asinīs tika atrastas ķīmiskas vielas, kuras varēja izraisīt nepamatotu agresiju un nemieru, līdz ar to Egles nāve ir viņa paša rīcības sekas, uzskata Zikovs. «Tiešām žēl, ka zāles kārtējo labo cilvēku nogalināja [..], ja man būtu kaut mazākā iespēja iešaut viņam citur, es to izdarītu. Diemžēl šādas iespējas nebija.»

Pēdējā vārdā tiesai Zikovs atzina, ka tiešām pārdzīvo liktenīgo notikumu, bet viņam ir jāturas. Apsūdzētais piebilda, ka savu ieroci bija pielādējis ar lodēm, kas iespējami mazāk varētu traumēt sašauto personu, un tas pierāda, ka viņš nav gribējis nevienu noslepkavot. «Manas rīcības motīvs ir bijusi vienīgi un tikai pašaizsardzība, nekas vairāk.»

Zikovs arī uzsvēra, ka pēc Egles nokrišanas zemē viņš pats ir izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību un parūpējies par to, lai tiek izsaukta arī policija. Līdz ar to apsūdzētais esot rīkojies tieši tā, kā to paredz likums.

Sava pēdējā vārda noslēgumā Zikovs aicināja tiesu netaisīt emocionālu, bet uz juridiskiem apsvērumiem balstītu spriedumu.

«Es lūdzu mani attaisnot, jo manas rīcības motīvs ir bijis tikai un vienīgi aizstāvēšanās,» atkārtoja Zikovs.

Pēc apsūdzētā pēdējā vārda noklausīšanās tiesa paziņoja, ka dodas uz apspriežu istabu taisīt spriedumu, kas tiks pasludināts šodien plkst.15.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Zikovs sagatavojis pēdējo vārdu uz vairāk nekā desmit A4 lapām.

Kā ziņots, 24.aprīlī notikušajās tiesas debatēs prokurore Jekaterina Kušakova lūdza tiesu Zikovam par 2011.gada februārī izdarīto slepkavību piespriest 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Prokurore uzskata, ka Zikovs atzīstams par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 117.panta 3.punktā, - par slepkavību vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Nogalinātā Egles tuvinieku pārstāvis advokāts Romualds Vonsovičs tiesas debatēs sacīja, ka cietušo skatījumā Zikovs ir pelnījis mūža ieslodzījumu, lai neviens nekad vairs nevarētu satikt viņu uz ielas, kinoteātrī vai jebkādā citā publiskā vietā un justies apdraudēts šī cilvēka dēļ.

Turpretim Zikova advokāts Armands Šūmanis uzskata, ka apsūdzībā pēc KL 117.panta 3.punkta viņa klients ir attaisnojams, jo neesot pierādīta apzinātas slepkavības subjektīvā puse, līdz ar to neveidojas noziedzīga nodarījuma sastāvs. Zikova psihiskie traucējumi neļāva viņam paredzēt savas rīcības sekas, un nekas neliecina par to, ka viņam bija nodoms, proti, kinoteātrī uzlejot Eglem uz galvas nelielu daudzumu ūdens, Zikovs nespēja paredzēt, ka tas rezultēsies ar fizisku konfliktu, sacīja advokāts.

Šūmanis tiesas debatēs atzina - nav strīda par to, ka ir gājis bojā cilvēks un ka saistībā ar šī cilvēka nonāvēšanu ir apsūdzēts Zikovs. Tomēr, pēc aizstāvja domām, noziedzīgais nodarījums ir nepareizi kvalificēts, jo Zikovam neesot bijis nodoma nogalināt Egli. Apsūdzētais esot izšāvis aizstāvēšanās nolūkā. Šādiem gadījumiem ir paredzēts KL 121.pants «Slepkavība, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas», uzskata advokāts.

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību kino seansa sākumā Zikovs esot trokšņojis un čaukstinājis konfekšu turzu, tāpēc 1968.gadā dzimušais bankas «Citadele» darbinieks un četru bērnu tēvs Egle, kurš sēdējis rindu zemāk, izrāvis konfekšu turzu Zikovam no rokām un nolicis to zemē.

Filmas beigās Zikovs priekšā sēdošajam Eglem uzlējis no pudeles nelielu daudzumu ūdens. Viss beidzies ar četriem no Zikova ieroča raidītiem šāvieniem, trīs no tiem trāpījuši Egles ķermenī un notikuma vietā viņš miris, liecina apsūdzība.

Pats Zikovs savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā noliedz, taču vienlaikus atzīst, ka vairāki tur norādītie fakti atbilst patiesībai.

Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija šajā kriminālprocesā lūgusi piedzīt no Zikova 600 latu kompensāciju. Noprotams, ka šādu naudas summu valsts kompensācijā izmaksājusi Egles tuviniekiem.

Jau neilgi pēc aizturēšanas 2011.gada februārī Zikovam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, kurā viņš atrodas joprojām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu