Ziņa par Ziedoņa aiziešanu smeldz, dedzina, nepārliecina... (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Augstas valsts amatpersonas izteikušas līdzjūtību izcilo latviešu dzejnieku un publicistu Imantu Ziedoni mūžībā aizvadot.

Valsts prezidents Andris Bērziņš paudis visdziļāko līdzjūtību Imanta Ziedoņa tuviniekiem un visiem viņa talanta cienītājiem.

Prezidents atgādina, ka Ziedonim pieder vārdi: «Cik es atceros, jasmīni zied tā jau tūkstoš gadu. Kad tas var beigties? Krāsa nemainās un nekas nemainās. Balti.»

«Šie Imanta Ziedoņa vārdi spilgti raksturo Dzejnieka izcilo personību un dzīves filozofiju. Viņš bija īpašs un vienreizējs, tikai ar sev raksturīgu savpatnību. Tieši šāds Imants Ziedonis paliks mūsu atmiņā – kā spilgts vārda Meistars un sava ceļa gājējs, latviskās identitātes kopējs, sirdsgudrs un vieds, apveltīts ar izcilu Tēvijas mīlestību. Ar mums vienmēr kopā būs Imanta Ziedoņa dzeja, epifānijas un latviskā proza,» norāda prezidents.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) atzīst, ka tas ir liels zaudējums visai tautai. «Ziņa par Ziedoņa aiziešanu smeldz, dedzina, nepārliecina,» saka Āboltiņa.

«Viņa rakstītais, teiktais un paveiktais ir lielāks par cilvēka dabu un dzīvāks par aiziešanu. Viņš ir kļuvis par bērnības krāsaino daļu bērniem un aicinājumu pārdomāt un ieskatīties sevī ikvienam no mums. Viņš reizēm klusi un iekšup vērsti, reizēm — skaļi un nikni ir spējis visiem sadzirdami pateikt, ko nozīmē būt latvietim un savas zemes patriotam. 1990.gadā, balsojot par Neatkarības deklarāciju, viņš sekoja savai sirdsapziņai un pildīja cilvēciskāko no pienākumiem — darīja visu, kas ir pa ša spēkos, lai Latvija kļūtu brīva un neatkarīga,» norāda Āboltiņa.

Āboltiņa atgādina, ka Ziedonis vienmēr aizstāvējis Latviju, bijis draugs bērniem, acīgs vērotājs no malas, kaismīgs dalībnieks epicentrā, izcils rakstnieks, dzejnieks. «Viņš ir bijis doma un gars. Un to visu viņš ir darījis viegli, spēlējoties,» tā Āboltiņa.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V), paužot līdzjūtību dzejnieka dzīvesbiedrei Ausmai Kantānei, tuviniekiem, draugiem un visiem dzejnieka talanta cienītājiem, uzsver: «Imants Ziedonis - izcilais latvietis, sava ceļa gājējs, vairāku paaudžu gara un domas veidotājs, tautas pagātnes un nākotnes izteicējs. Viņa mūžs ir ceļš uz patiesību: dzejas, cilvēka, tautas. Mēs esam pateicīgi, ka viņš bijis ar mums».

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu