Zināms, kāda vecuma cilvēku Latvijā sāk uzskatīt par vecu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Latvijā cilvēku par vecu sāk uzskatīt vidēji 62 gados, savukārt Eiropā - 64 gados, tikmēr vecums, kad cilvēks sevi vairs neuzskata par jaunu, esot 42 gadi, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras «TNS Latvia» (TNS) veiktais pētījums.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja TNS mārketinga vadītāja Laura Vendele, apzinot 27 Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju viedokļus par to, no kāda vecuma būtu jāsāk pievērst pastiprinātu uzmanību aktīvas novecošanās problemātikai, noskaidrots, ka kopumā uzskati par «vecuma» sākšanos ES dalībvalstu vidū ir ļoti atšķirīgi, piemēram, Nīderlandē par vecu cilvēku sāk uzskatīt no 70 gadiem, kamēr Slovākijā - no 58 gadiem.

Vidēji ES cilvēku sāk uzskatīt par vecu 64 gadu vecumā, tomēr sievietes uzskata, ka vecums sākas nedaudz vēlāk - no 65 gadiem, kamēr vīrieši atzīmē, ka vecums ir jau no 62,7 gadiem.

Pētījumā tika noskaidrots arī viedoklis par gadiem, kad cilvēku vairs neuzskata par jaunu.

Kopumā gan Latvijas, gan ES līmenī dalībvalstu pilsoņi norādījuši, ka vidēji vecums, kad cilvēks vairs nav jauns, ir 42 gadi. Tomēr šis rādītājs ir atšķirīgs starp dažādām dalībvalstīm - sākot no Maltas, Portugāles un Zviedrijas, kur vidēji cilvēks vairs netiek uzskatīts par jaunu pēc 37 gadu vecuma, līdz Grieķijai un Kiprai, kur cilvēku par jaunu uzskata vidēji līdz 51 gada vecumam.

24% Latvijas pilsoņu norāda, ka cilvēks ir uzskatāms par jaunu līdz 30 gadiem. 31% pauž viedokli, ka cilvēku par jaunu vairs neuzskata no 31 līdz 40 gadu vecumam, savukārt 27% apgalvo, ka tas ir vecums no 41 līdz 50 gadiem. 14% ir pārliecināti, ka cilvēks nav uzskatāms par jaunu, ja viņam ir jau 51 un vairāk gadu.

Eiropas Komisija sadarbībā ar «TNS Opinion & Social» aptauju veica no 2011.gada 24.septembra līdz 8.oktobrim, aptaujājot 26 723 ES pilsoņus 27 dalībvalstīs. Latvijā «TNS» ar tiešās datorizētās intervijas metodi aptaujāja 1032 pilsoņus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu