Zinātnieki atklāj Baltijas reģionam jaunu mizgraužu sugu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apstrādājot pagājušajā vasarā ievākto entomoloģisko materiālu, Latvijas Entomoloģijas biedrības speciālisti sadarbībā ar Krievijas Zinātņu akadēmijas Zooloģijas institūta darbiniekiem Sanktpēterburgā konstatējuši Baltijas reģionam jaunu mizgraužu sugu.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Entomoloģijas biedrībā, mizgrauzis «Xyleborinus saxesenii» ir sīka vabole, kas ir saistīta ar dažādu sugu kokiem un krūmiem, jo attīstās zem to mizas. Eiropā tā apdzīvo ābeles, akācijas, apses, bērzus, papeles, ošus, ozolus un vairāku citu sugu kokus.

Sugas areāls aptver visu pasauli no Jaunzēlandes līdz Kanādai un no Dienvidāfrikas līdz Lielbritānijai, taču galvenokārt tā ir sastopama siltajā un mērenā klimatā. Baltijas jūras reģionā līdz šim mizgrauzis «Xyleborinus saxesenii» ir atrasts tikai Dānijā un Zviedrijas dienvidos, bet Baltijas valstīs šī vabole tiek reģistrēta pirmoreiz. Vabole ir noķerta Pierīgā, Ulbrokas apkaimē.

Speciālisti potenciāli saista šis dienvidnieciskās sugas parādīšanos Latvijā ar globālām klimata izmaiņām, kurš Baltijas reģionā kļūst maigāks un vairāk piemērots daudzu šim reģionam svešo bezmugurkaulnieku sugu ienākšanai.

Lai arī mizgrauzis «Xyleborinus saxesenii» daudzās tropu valstīs atzīts par invazīvo sugu, entomologi neparedz saimnieciska rakstura problēmu rašanos, šai sugai ienākot Latvijas faunā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu