Zinātnieki atklājuši jaunu evolūcijas mehānismu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pētnieki atklājuši jaunu evolūcijas mehānismu, kurš darbojas apejot ģenētiku. Zinātnieku grupa no Ročesteras (ASV) un Viktorijas (Kanāda) universitātēm protokolējusi procesu, kura gaitā baktērija iedzīvojas dzīvnieka organismā un piešķir tam reproduktīvu pārsvaru, kurš pēc tam tiek nodots nākošajām paaudzēm.

Pēc dabiskās atlases likuma, šādu īpatņu pēcnācēji ar laiku sāk dominēt dotās sugas populācijā. Pētījumu rezultāti publicēti žurnālā «Science», bet atklājuma izklāsts pieejams «Futurity».

Zinātnieki vēroja mušiņu Drosophilia neotestacea, kuru bija sterilizējusi kāda nemetode. Parādoties Spiroplasma dzimtas baktērijām, nematodes mušiņās sāka sliktāk augt un vairs nebija spējīgas sabotēt olšūnu darbību. Zinātnieki noskaidroja, ka drozofīli, kuros mājo šīs baktērijas ir izplatīti pa visu Ziemeļameriku un to skaits turpina pieaugt. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ASV austrumu daļā šādas mušiņas procentuāli bija 10%, bet 2008. gadā - jau 80%.

«Spiroplasma liek aizdomāties par evolucionāro izmaiņu ātrumu», saka Dženike. Džons Dženike, kurš, kopā ar kolēģiem, bija pirmais, kas aprakstīja šo parādību, atzīmēja, ka, iespējams, tā ir izplatīta visur, taču noris nepamanīta. Šis atklājums var radīt jaunas ārstēšanas metodes, kurās tiks izmantotas baktērijas, lai tās cilvēku aizsargātu no slimībām.

Jāatzīmē, ka ne jau vienmēr nematodes šīm mušiņām traucējušas dzīvot, un draudzība ar baktērijām nāca īsti laikā - neilgi pēc šo kaitniecisko tārpu parādīšanās. Vēlreiz jāpiebilst, ka šī evolūcija neskar gēnus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu