Zinātnieki atraduši pasaulē garāko kukaini

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Zinātnieki Borneo salā atklājuši desmitiem jaunu dzīvu būtņu sugu, kuru fotogrāfijas un apraksti ir pieejami WWF – organizācijas, kura vada salas floras un faunas izpētes projektu – interneta vietnē.

Starp jautatklātajām sugam pētnieki atraduši arī pašu garāko kukaini pasaulē – dievlūdzēju "Phobaeticus chani", kura garums sasniedz pusmetru. Pagaidām speciālisti atraduši tikai trīs eksemplārus un praktiski neko nevar pateikt par šīs sugas īpašībām.

Vēl viens ievērojams atradums ir varde-hameleons Rhacophorus penanorum. Naktī šo amfībiju, kuru izmēri ir vidēji 3,5 centimetri, āda ir spilgti zaļā krāsā, bet pa dienu ķermeņa krāsa top brūnāka. Tāpat biologi uz salas atraduši vairākas jaunas saldūdens garneļu sugas. Vairāku no tām kermeņa izmēri nepārsniedz vienu centimetru.

Borneo, kura tāpat tiek dēvēta par Kalimantānu, platības ziņā ir trešā lielākā sala pasaulē. Tās teritorija ir sadalīta starp trim valstīm – Indonēziju, Malaiziju un Bruneju. 2007. gadā šo valstu valdības piekrita atvēlēt 220 tūkstošus kvadrātkilometru tropisko mežu rezervātam, kurā tagad strādā zinātnieki, kuri meklē jaunas sugas. Kopumā kopš 2007.gada uz salas ir atklātas 123 dzīvu organismu sugas – vairāk nekā trīs jaunas sugas mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu