Zinātnieki brīdina par nopietnām klimata izmaiņām. Karstums palielināsies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Tuvāko 20 līdz 60 gadu laikā globālās sasilšanas procesu rezultātā ziemeļu puslodē un tropu valstīs temperatūras vasaras periodā neizbēgami palielināsies, ja turpinās pieaugt ogļskābās gāzes koncentrācija atmosfērā, savā ziņojumā brīdina Stendfordas universitātes zinātnieki.

Zinātnieki prognozē, ka klimata izmaiņas tuvākajos 60 gados skars valstis, kas atrodas vidējos platuma grādos Eiropā, Ķīnā un Ziemeļamerikā. Savukārt tropu valstīs Āfrikā, Āzijā, un Dienvidamerikā temperatūra vasarās palielināsies jau tuvāko 20 gadu laikā.

Šādus secinājumus zinātnieki izdarījuši, analizējot vairāk nekā 50 klimatisko modeļu, kas veidoti ar datorsimulāciju palīdzību, kā arī analizējot arhīvos uzkrātos datus no meteoroloģiskajām stacijām visā pasaulē. Iegūtie rezultāti rāda, ka tropu valstīs temperatūra ceļas tik strauji, ka tuvāko 30 gadu laikā divas trešdaļas vasaras sezonu būs ekstremāli karstas.

«Pēc mūsu prognozēm lielas mūsu planētas teritorijas sasils tik strauji, ka gadsimta vidū visaukstākā vasara būs karstāka par viskarstāko vasaru iepriekšējo 50 gadu laikā,» paziņojis pētnieku grupas vadītājs Noa Difenbauss.

Sezonālo temperatūru palielināšanās nopietni atsauksies uz cilvēku veselību un lauksaimniecību. Kā piemēru pētnieki min 2003.gada karstumu Eiropā, kad bojā gāja 40 tūkstoši cilvēku.

Bez tam, paaugstinātas temperatūras vasarās vidējos platuma grādos par vairāk nekā trešdaļu samazinās kukurūzas un sojas ražas.

Pavisam nesen Starptautiskā enerģētikas aģentūra nāca klajā ar paziņojumu, ka ogļskābās gāzes koncentrācija gaisā, kas izraisa globālo sasilšanu, strauji pieaug.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu