Zinātniekiem izdevies likvidēt malārijas odu spēju pārnēsāt malāriju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Amerikāņu zinātniekiem izdevies likvidēt odu spēju pārnēsāt. Maikla Rieless (Michael Riehle) no Arizonas universitātes vadītās pētnieku grupas paveiktā darba atskaite publicēta žurnālā «PLoS Pathogens», bet īss pārskats — «EurekAlert».

Savā darbā pētnieki uzmanību koncentrēja vienam no proteīnkināzes grupas fermentam (Akt), kurš, bez visa pārejā, ietekmē oda attīstību un tā imunitātes reakcijas. Zinātnieki ievietoja divas gēna, kurš koordinē Akt sintēzi, kopijas Anopheles stephensi sugas, kura ir izplatīta Indostānas pussalā, genomā. Tā rezultātā, starp ar malāriju inficētajiem odiem, kuriem tika ievietots viens gēns, kurš izstrādā paaugstinātu Akt daudzumu, infekciju pārnēsātāju skaits skaits samazinājās par 60 - 99%, bet tiem, kuriem tika tika ievietoti divas gēna kopijas 75 - 99%. Odi, kuriem ievietoja divas gēna kopijas pilnība zaudēja spēju inficēties ar malāriju.

Zinātnieki noskaidroja arī, ka paaugstināta Akt izstrādāšana novedusi pie odu dzīves ilguma samazināšanās, aptuveni, apr 18 - 20%. Pēc pētījuma autoru teiktā, odi dzīvo, aptuveni divas nedēļas, bet malāriju spēj pārnēsāt tikai pieauguši īpatņi.

Šajā sakarā, dzīves ilguma samazināšanās samazinājusi šo kukaiņu inficēšanas spēju. Maikls Rieless atzīmēja, ka zinātnieku galvenais uzdevums tagad ir atrast veidus, kā dabā esošās odu populācijas nomainīt ar ģenētiski modificētajiem īpatņiem.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu