Zinātnisko publikāciju brīvas pieejamības ziņā sasniegts «kritiskais punkts» (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: soundslogical, CC BY-NC-ND 2.0

Šodien Eiropas Komisijas (EK) finansētā pētījumā tika apstiprināta vispārējā virzība uz pētījumu rezultātu brīvu pieejamību, tā dēvēto «brīvo piekļuvi», kas lasītājiem nozīmē pētījumu rezultātu pieejamību par velti, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

Šajā jaunajā pētījumā secināts, ka brīvas pieejamības jomā tuvojamies kritiskajam punktam, — 50% no 2011.gadā publicētajiem zinātniskajiem pētījumiem tagad ir pieejami par velti. Šis rādītājs divreiz pārsniedz iepriekšējos pētījumos uzrādīto.

EK informē, ka tas skaidrojams ar uzlabotas metodoloģijas un plašāka brīvas pieejamības definējuma piemērojumu. Pētījumā arī konstatēts, ka tagad tīmeklī brīvi pieejami vairāk nekā 40% zinātniski recenzēto rakstu, kas visā pasaulē publicēti no 2004.gada līdz 2011.gadam.

Pētījumā aplūkota ES un dažas kaimiņvalstis, kā arī Amerikas Savienotās Valstis, Brazīlija, Japāna un Kanāda.

Pētījumu rezultātus padarot pieejamākus, var panākt progresu un lielāku efektivitāti zinātnē, kā arī sekmēt inovāciju publiskajā un privātajā sektorā, norāda EK.

Eiropas pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna sacījusi: «Šie secinājumi nozīmē, ka brīvai pieejamībai ir nākotne. Pētniecības rezultātu nodošana atklātībai sekmē zinātni un nostiprina mūsu uz zināšanām balstīto tautsaimniecību.»

Pētījumā aplūkoja augstskolu publikāciju pieejamību 22 zinību nozarēs Eiropas Pētniecības telpā, kā arī ASV, Brazīlijā, Kanādā un Japānā. Dažās valstīs un disciplīnās vairāk nekā 50% publikāciju tagad ir pieejamas par velti.

Vairums rakstu ir brīvi pieejami šādās jomās: dabaszinātnes un tehnoloģijas, biomedicīnas pētījumi, bioloģija, matemātika un statistika. Sociālās un humanitārās zinātnes, lietišķās zinātnes, inženierija un tehnika ir jomas, kurās brīva pieejamība ir visvairāk ierobežota.

Nesenā Eiropas Komisijas paziņojumā (IP/12/790) norādīts, ka brīva pieejamība ir galvenais veids, kā uzlabot zināšanu apriti un tādējādi arī inovāciju Eiropā. Tāpēc brīva pieejamība būs obligāta visām zinātniskajām publikācijām, kas sagatavotas, pateicoties finansējumam no ES 2014.–2020. gada pētniecības un inovācijas programmas «Apvārsnis 2020», informē EK.

Paziņojumā izteikts aicinājums dalībvalstīm savās programmās izšķirties par pieeju, kas būtu līdzīga EK izraudzītajai.

Gēgena-Kvinna uzsvērusi, ka EK veicina brīvu pieejamību Eiropā, to attiecinot arī uz ES finansēto pētījumu rezultātiem: «Nodokļu maksātājiem Eiropā nebūtu jāmaksā divreiz par publiski finansētiem pētījumiem. Tāpēc esam noteikuši, ka nākamajā ES pētniecības un inovācijas finansējuma programmā «Apvārsnis 2020» publikāciju brīva pieejamība ir standarta prasība.»

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu