Zobi un mēle vēsta par slimībām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz lasītāju jautājumiem atbild RSU Stomatoloģijas fakultātes dekāne Orālās patoloģijas katedras vadītāja profesore Ingrīda Čēma.

Man mutē sākuši kustēties daži zobi. Par ko tas var liecināt?

«Ja zobi kļuvuši kustīgi, noteikti jānoskaidro, kādēļ tie kustas. Vaina var slēpties gan zobu apņemošo audu vājumā, gan parodontozē. Taču dažreiz tas var liecināt arī par ļaundabīgu procesu organismā, it īpaši, ja sāk kustēties zobi, kas atrodas augšžoklī zem deguna blakus dobumiem (5., 6., 7. un 8. zobs). Ja deguna blakus dobuma apakšējā sienā sācies ļaundabīgs process, tas progresējot var izraisīt zobu kustīgumu.»

Esmu pamanījusi izmaiņas uz mēles, tā kļuvusi nedabiski sārta. Kādēļ tā?

«Mēlei jābūt rozā krāsā, bez balta vai pigmentēta aplikuma, simetriskai, ar saskatāmām mēles kārpiņām. Stipri aplikta mēle liecina par hronisku infekciju, bet gluda, spīdīga, izteikti sārta vai bāla mēle visbiežāk liecina par B12 vitamīna, dzelzs vai folijskābes trūkumu organismā. Jāpievērš uzmanība arī ilgi (vairāk nekā divas trīs nedēļas) nedzīstošām čūlām, baltiem, nenosakāmiem veidojumiem, sarkaniem vai sarkanbaltiem plankumiem uz mēles. Pamanot šīs izmaiņas, visos šajos gadījumos vajag konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai zobārstu, jo gandrīz visas mutes gļotādas slimības ir vispārīgu organisma pārmaiņu pazīme, bieži vien — vienīgā vai galvenā pazīme.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu