«Zombiju uzbrukums» satrauc ASV drošības iestādes (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Hakeru ielaušanās ASV raidstaciju ārkārtas notikumu paziņošanas sistēmā, saceļot viltus trauksmi it kā par «zombiju» jeb «dzīvo miroņu» uzbrukumu, radījusi nopietnas bažas par šīs sistēmas ievainojamību, raksta ASV avīzes «Christian Science Monitor» interneta ziņu portāls.

Bažas radušās, jo samērā mazticamai ziņai par mirušo atgriešanos no kapiem varētu sekot cita viltus informācija, kas izraisītu nopietnu sabiedrības satraukumu un pat paniku.

Notikušo izmeklējot, ASV federālās valdības drošības iestādes un ASV Federālā komunikāciju komisija (Federal Communications Commission/FCC) ieteikusi visiem ārkārtas un trauksmes paziņojumu sistēmas «Emergency Alert System» (EAS) lietotājiem nomainīt savas paroles un ieviest pastiprinātus «ugunsmūrus» un citas drošības sistēmas, raksta portāls.

Jau ziņots, ka hakeri uzlauzuši kādas ASV Montānas štata televīzijas stacijas ārkārtas situāciju brīdinājumu sistēmu un, iejaucoties kārtējā pārraidē, pavēstījuši, ka mirušie ceļoties no kapiem un sācies «zombiju» uzbrukums. Par to ziņoja aģentūra «Associated Press» (AP) un citi mediji.

Incidents piemeklējis staciju «KRTV» Greitfolsas pilsētā, kur izskanējis brīdinājums, ka «miroņi pametot kapsētas un uzbrūkot dzīvajiem». Raidorganizācijas vadība steigusies noliegt, ka noticis kas ārkārtējs un sākusi notikušā izmeklēšanu.

Kā ziņo AP, hakeri uzlauzuši EAS, kas ir kopēja gandrīz visām raidstacijām ASV un domāta gan vietēja, gan valsts mēroga ārkārtas situāciju izziņošanai.

Incidents, kas noticis 11.februārī, arī pamanīts divās televīzijas raidstacijās Mičiganas štatā, raksta «The Christian Science Monitor» un uzsver, ka tas, kas medijos uztverts kā joks, nākotnē var izrādīties ļoti bīstama parādība.

Avīzes portāls norāda, ka hakeri tik pat labi varēja izplatīt daudz ticamākas viltus ziņas, saceļot nopietnu paniku sabiedrībā. Kā raksta AP, incidents Greitfolsā izraisījis vairākus satrauktu iedzīvotāju zvanus vietējai policijai.

Notikušo ar EAS arī izmeklējot ASV «federālās valdības iestādes», raksta «Christian Science Monitor», pēc tam, kad nesen piedzīvota citas, vēl topošas valsts mēroga ārkārtas sakaru sistēmas «Integrated Public Alert and Warning System» (IPAWS) avārija. Paredzēts, ka šajā sistēmā iekļaus jau esošo EAS un tai pievienos iespēju izplatīt brīdinājumus ar īsziņām iedzīvotāju mobilajos telefonos.

Biznesa portāls «Nozare.lv» novēroja, ka EAS līdzīga sistēma, visticamāk, bez modernas datoru un datu pārraides tehnikas, ASV darbojās jau kopš pagājušā gadsimta 50.un 60.gadiem. Tad ik mēnesi rīkoja kodoluzbrukuma izmēģinājuma trauksmes, kārtējo radio un televīzijas pārraidi pārtraucot ar spalgu pīkstienu un balss ierakstu, kas pavēstīja, ka «šis ir tests, ja šis būtu īsts brīdinājums, jūs aicinātu meklēt patversmi un turpināt klausīties šo raidītāju».

Kā raksta mediji, viltus «zombiju» incidentā izmantota slīdošā teksta lenta, ko var uzklāt kārtējās pārraides attēlam. Līdzīgus paņēmienus citiem nolūkiem izmanto arī Latvijas raidorganizācijas. «TV3», piemēram, pirms vakara ziņu pārraides iepriekšējā raidījuma beigu posmā palaiž šādu «lentu» ar galveno ziņu virsrakstiem.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu