Zoodārzs prognozē - Ziemassvētku dāvanu šogad var nebūt (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Decembris Rīgas Zooloģiskajā dārzā parasti sākas ar aktīvu rosīšanos, jo dārzs tiek saposts un ietērpts Ziemassvētku noskaņās, lai godam 14. decembrī (tas ir jau rīt) varētu vērt vārtus apmeklētājiem arī vakara stundās. Sākas tradicionālās Ziemas naktis Zoodārzā, bet …

… šī nedēļa iesākās ar lieliem satraukumiem, jo radās pamatotas aizdomas, ka pasaules gals būs klāt un Ziemassvētki paliks bez dāvanām. Lai arī sniegs ir sasniedzis un sals kniebj degunā, tomēr Ziemassvētku vecīša Latvijas filiāles galvenais ziemeļbriedis Lācis ir pilnīgi un šogad galīgi zaudējis formu. Tāpēc dziļās skumjās paziņojam, ka Rīgas Zoodārzā mītošais meža ziemeļbriedis Lācis ir patiešām neplānoti … nometis savu krāšņo galvas rotu – ragus. Tas nozīmē, ka Ziemassvētku vecītim varētu nākties iztikt bez viņa palīdzības. Kā tāds bezragains dosies ciemos un vedīs dāvanas?

Apjukums sākās jau pirmdien, jo rīta pusē starp pārējiem ziemeļbriežiem grozījās pavisam neparasts vienragains briedis. Lācis bija pazaudējis vienu ragu, tādēļ zoodārza darbinieki domīgi grozīja galvas, sak, cik nu ilgi arī otrs izturēs… un drūmās prognozes piepildījās, jo vakar krita arī otrs. Tātad 12.12.2012 laikam nebūs bijis laimīgs Lāča dzīvē, jo, līdz ar tēviņa nokritušajiem ragiem, briedenēm zudis respekts pret vadoni un tās nu steidz atdarīt par visa gada laikā sakrātajām pārestībām. Lācis gan cenšas tām bukņīt sānos ar savu bezragaino galvu, bet vairs nekā. Jā, ziemeļbriežu tēviem nav paveicies, jo tikai šai briežu sugai ragi, kaut mazāki, nekā tēviem, ir arī mātēm. Viņas ragus met vasarā, pēc mazuļu piedzimšanas.

Līdz šim vairākus gadus ziemeļbriedis Lācis no savas varenās galvas rotas šķīrās precīzi, kā pēc kalendāra 27. vai 28. decembrī (kad darbiņš padarīts un dāvanas izvadātas…). Bet pērn viņš pasteidzās un ragus nometa jau pirms Ziemassvētkiem - 17. decembrī. Savukārt šogad – vēl ātrāk.

Pēc tam sekoja vēl viens pārsteigums – lai arī varenā galvas rota ragi ir skaisti un lieli, tie tomēr nav smagāki kā iepriekšējos gados izaudzētie. Aizpērnie ragi svēra 8,7 kg un pērnie 9,1 kg, savukārt šī gada – tikai 7,1 kg! Parasti tēviņiem ar gadiem galvas rota kļūst lielāka un dižāka, bet tad dzīves otrajā pusē tie pamazām paliek arvien mazāki. Vai ziemeļbriedim Lācim pienācis šis periods, vai arī zoodārza 100 gadu jubilejas gaidas un nemitīgās runas par pasaules galu dzīvnieku pārlieku satraukušas, to rādīs laiks – nākošziem, kad būs izaudzēti un nomesti nākošie ragi.

Rīgas zoodārza ziemeļbriežu dzīve parasti ir apskaužami organizēta. Līdz šim precīzi pēc kalendāra notikusi ne tikai tēviņa ragu mešana, bet arī dzemdības. Visas trīs briedenes jau vairākus gadus mazuļus pasaulē laiž 15. – 17. maijā!

Rīgas zoodārzā dzīvo augumā prāvie meža ziemeļbrieži. Šī ir viena no retākajām, skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un Karēlijā un šīs pasugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta un dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB-European Studbook), kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Ziemas Naktis zoodārzā – laba dāvana Ziemassvētkos

Negaidot Ziemassvētku vecīša un brieža Rūdolfa palīdzību, Rīgas zoodārzs savas dāvanas jau glīti iesaiņojis un ik dienu gaida to saņēmējus.

Jau ceturto gadu zoodārzā norit Ziemas naktis - šogad no 14. decembra līdz 27. Janvārim. Tas nozīmē, ka uzturēties zoodārzā, vērojot dzīvnieku nakts dzīvi, apmeklētāji var līdz pat plkst. 21.00. Piedevām no plkst. 16.00-19.00 visiem apmeklētājiem ir viena ieejas biļetes cena - tikai 1 lats!

Zinātkārajiem apmeklētājiem ir iespēja doties Ziemas nakts ekskursijā gida pavadībā. Interesentu un klausīties gribētāju grupas aicinām savlaicīgi pieteikties, jo gidu skaits ir ierobežots.

  • Ekskursijas sākums: plkst. 16.00 un 18.00
  • Ekskursijas ilgums: 1,5-2 stundas,
  • Grupas lielums: līdz 30 personām,
  • Cena gida pakalpojumam 30,00 Ls.
  • zoodārza mājaslapā

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu