Žurnāls: KNAB tiek plānota reorganizācija (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tiek plānota reorganizācija, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ceturtdien vēsta žurnāls «Ir».

Pēc žurnāla rīcībā esošās informācijas, reorganizācija jau tiek plānota, un tajā nav iesaistīts neviens KNAB korupcijas apkarošanas bloka speciālists. Šo bloku savulaik vadīja nu jau atlastā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Birojā klīstot informācija, ka viens reorganizācijas pienesums būs analītiskais dienests, kas acīmredzot nozīmēšot operatīvo izstrāžu nodaļas pārformēšanu, jo pašlaik analītiķi strādā tajā. Cits pienesums būšot priekšnieka biroja izveide - kā ministriem, norāda žurnāls.

«Ir» atgādina, ka trim pašlaik vakantajiem vadītāju amatiem KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks kandidātus noskatījis bez konkursa pats savu studiju biedru vidū - uz priekšnieka vietnieka un iekšējās drošības nodaļas vadītāja amatu pretendē Drošības policijas darbinieki Aldis Višņevskis un Jānis Roze, uz juridiskās nodaļas vadītāja vietu - Valsts policijā strādājošais Intars Opolais.

Par aiziešanu no KNAB jau esot izlēmusi izmeklēšanas nodaļas vadītāja vietniece Signe Bole, kura vadīja pašlaik iztiesāšanā esošās «Daimler» kukuļošanas lietas izmeklēšanu. Bole ir izmeklētāja ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, pēdējos divus gadus zināšanas stiprinājusi starptautiskā korupcijas apkarotāju sadarbības projektā.

«Dzirkstele ir izdegusi. Tāda sajūta, ka mēs esam vienīgie auseklīši, kuriem kaut ko vajag,» žurnālam sajūtas apraksta Bole. Lūzuma punkts bijis, kad «Streļčenoks pateica, ka mēs zogam virsstundas». Pārmetumus biroja naudas izsaimniekošanā, apmaksājot it kā nepamatotas virsstundas, Streļčenoks pērnruden publiski veltīja apkarošanas bloka nodaļu vadītājiem un Strīķei. Viņa rosinātajā pārbaudē, pēc neoficiālas informācijas, tas neesot apstiprinājies, bet oficiālu paziņojumu nav bijis, uzsver «Ir».

Bole stāsta, ka izmeklētāji un operatīvie darbinieki regulāri strādā neapmaksātas virsstundas. «Izmeklētāji nevar strādāt kā rūpnīcā līdz pulksten pieciem. Mums bija vienošanās, ka virsstundas apmaksās tikai par procesuālajām darbībām, piemēram, kratīšanām, kas veiktas ārpus darba laika, par pārējo laiku - ne,» skaidro Bole.

«Pie [kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira] Vaškeviča lietas strādājām vakaros un naktīs. Īstenībā mēs slēpām, ka strādājam, jo bija bail, ka informācija noplūdīs. Tomēr mēs to darījām, jo bija mērķis. Es nezinu, kādam mērķim jābūt tagad, lai mēs vēl tā darītu,» atklāj cits KNAB darbinieks - viņaprāt, pašreizējos apstākļos KNAB komanda vairs nespētu pacelt tāda mēroga lietas kā «Latvenergo» vai «Daimler». «Jebkura liela lieta prasa milzīgu intelektuālo un radošo ieguldījumu. Lai to atklātu, darbiniekiem ir jābūt motivētiem, ar entuziasmu, bet šobrīd notiekošais ir nomācošs,» apraksta operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs.

Kā ziņots, KNAB priekšnieks Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei. Viņa šo lēmumu apstrīdējusi tiesā.

Vēl pērn 19.septembrī tika atbrīvota Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja Ilze Draveniece, viņas vietā par pienākumu izpildītāju tika nozīmēta cita darbiniece, taču arī tā no darba esot aizgājusi. Vieta tukša nepalika, un tika nozīmēta jauna pienākumu izpildītāja, taču arī tā pirms pāris nedēļām pēc pašas vēlēšanās KNAB atstāja, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

Arī Dravniece lēmumu par atlaišanu apstrīdēja. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Dravenieces pieteikumu noraidīja.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu