Zviedri izgudro aplikāciju, kas novērš muļķību rakstīšanu dzērumā sociālajos tīklos (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zviedru dzeršanas mazināšanas projektā «IQ» radīta viedtelefona «iPhone» aplikācija, kas pārbauda, vai lietotājs ir spējīgs izmantot sociālos tīklus, nesarakstot muļķības dzērumā, ziņo zviedru informācijas tehnoloģiju portāls «Computer Sweden».

Aplikāciju, kas pieejama tikai zviedru valodā, sauc «Fyllefilter» (dzēruma filtrs), un tā pārbauda lietotāja motoriku, loģisko domāšanu u.tml., lai konstatētu, vai cilvēks nav pārmērīgi dzēris.

«IQ» mājaslapā rakstīts, ka 45% zviedru vecumā no 18 līdz 35 gadiem ir izmantojuši sociālo tīklu «Facebook» reibumā.

Mājaslapā ir arī «Fyllefilter» interneta versijā, kas pārbauda, vai lietotājs mazāk nekā 10 sekundēs ar datora peli vai «noķert» odu, kas parādās datora displejā. Ja tas izdodas, lapa paziņo, ka cilvēks var droši doties sociālajos tīklos.

Alkohola lietošanas mazināšanas projekta gaitā jau agrāk ir izstrādāta aplikācija «Fyllekameran» (Dzērāju kamera). Tā darbojas, noregulējot taimeri uz brīdi, kad vakara svinēšanas gaitā varētu būt «ragi dūņās». Tad «iPhone» trauksme iezvanās, un lietotājs vai cits iedzeršanas dalībnieks var sākt filmēt notiekošo. Pēc 12 stundām telefons atkal iezvanās un var noskatīties iepriekšējās nakts nedarbus.

Pamācības video klipā, kas redzams «IQ» mājaslapā, taimeris tiek noregulēts uz plkst.2:00. Tajā brīdī lietotājs ir uzvilcis nakts stundai nepiemērotas lielas, iespējams, sieviešu, saules brilles un pie dzīru galda līgodamies, skaļi, bet nesakarīgi klaigā rupjības angļu un zviedru valodā.

«IQ» kustība atbalsta dažādus projektus, kuru mērķis ir mazināt alkohola lietošanu Zviedrijā, mācīt mērenību un atturēt nepilngadīgos no dzeršanas, tāpat arī izglītot vecākus un pilngadīgus ģimenes locekļus un draugus nepirkt alkoholiskos dzērienus nepilngadīgajiem.

«IQ» mājaslapā skaidrots, ka kustību atbalsta zviedru alkohola mazumtirdzniecības monopola «Systembolaget» meitasuzņēmums «IQ-initiativet AB», kas dibināts 2005.gadā, lai mazinātu alkohola patēriņu valstī.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu