Zviedrijas specdienests «pārkāpis izlūkošanas likumus» (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas Nacionālās aizsardzības radio dienests savās izspiegošanas operācijās vairākkārt pārkāpis likumus un tiesiskās robežas, pirmdien vēsta Zviedrijas mediji.

Aizsardzības izlūkošanas operāciju valsts inspekcija vēl maijā kritizējusi dienestu par to, kā tas strādā ar privāto informāciju, vēsta laikraksts «Dagens Nyheter».

Kaut arī daudzas detaļas palikušas slepenas un kopīgā aina ir neskaidra, laikraksts ziņo, ka dienests izmantojis likumu spraugas, iekļaujot neapstrādātus telefonsakaru un tīmekļa aktivitāšu datus «tehniskajā attīstības darbā».

«Valdībai nav kontroles par to, kā šī informācija tiek izmantota,» skaidroja Lundas Universitātes informācijas analītikas profesors Vilhelms Agrels.

Zviedrija atrodas ģeostratēģiski izdevīgā pozīcijā attiecībā uz starptautisko signālu izlūkošanas sistēmu, jo tā spēj piekļūt kabeļiem, pa kuriem no austrumiem uz rietumiem ceļo datu plūsma.

«Zviedrija sēž uz cauruļvada, kas ir pilns ar zelta olām,» sacīja Agrels.

Zviedrija bijusi viena no svarīgākajām ASV partnerēm globālo interneta komunikāciju izspiegošanā, vēl pagājušajā nedēļā sacīja britu pētnieciskais žurnālists Dankans Kempbels.

«Jauna organizācija ir pievienojusies aliansei «Five Eyes», tā tiek uzskatīta par lielāko [Lielbritānijas izlūkdienesta] GCHQ sadarbības partneri ārpus angliski runājošo valstīm, un tā ir Zviedrija,» Kempbels sacīja Eiropas Parlamenta komisijai, lietojot terminu, ar kuru tiek apzīmēta piecu valstu - ASV, Lielbritānijas, Jaunzēlandes, Austrālijas un Kanādas - alianse.

Viņš konkrēti minēja Zviedrijas Nacionālās aizsardzības radio dienestu, norādot, ka šī aģentūra palīdzējusi amerikāņu Nacionālās drošības aģentūrai (NSA) un britu GCHQ nodrošināt piekļuvi signāliem, kurus izlūkdienesti raidījuši pa optiskās šķiedras kabeļiem Baltijas jūras dibenā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu