Zviedru investors atklāj, kāpēc cilvēki Latvijā pārdod zemi (131)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Viens no iemesliem, kādēļ cilvēki Latvijā pārdod savus mežu īpašumus, ir pārāk augstais zemes nodoklis, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» atzina Zviedrijas mežsaimniecības kompānijas «BergvikSkog AB» meitasuzņēmuma SIA «BergvikSkog» valdes loceklis un izpilddirektors Larss Georgs Hedlunds.

«Daudziem lauku iedzīvotājiem ir par smagu zemes nodoklis. Tieši tas bieži vien ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki zemi pārdod. Piemēram, 30 latu nodoklis gadā par desmit hektāriem zemes ir liela nauda cilvēkam ar 100 latu pensiju mēnesī. To bieži vien dzirdam pie notāriem, slēdzot darījumus ar zemes pārdevējiem,» sacīja uzņēmējs.

Jautāts, vai zviedru māteskompānija plāno Latvijā attīstīt vēl kādu biznesu līdztekus esošajai mežu un lauksaimniecības zemju apsaimniekošanai, viņš atbildēja noliedzoši.

«Zviedrijā mātesfirmai 95% ienākumu ir no mežiem, bet 5% - no zemes iznomāšanas vēja ģeneratoru parkiem, kas ir jauns bizness un nebija aktuāls vēl pat pirms pieciem gadiem. Patlaban uz kompānijas zemes tiek būvēti apmēram 200 vēja ģeneratori. Latvijā pagaidām šo biznesu neplānojam attīstīt, lai gan esam atvērti jaunām idejām. Esam ar mieru piedāvāt savu zemi ģeneratoru uzstādīšanai. Jau patlaban kompānijai noslēgts līgums Ventspilī, kur uz mūsu zemes tiek veidots piecu vēja ģeneratoru parks,» sacīja uzņēmējs.

Viņš arī atzina, ka biznesa vide Latvijā joprojām esot labvēlīga ārzemju investoriem, savukārt 2014.gadā plānotā eiro ieviešana zemes tirgu neietekmēs.

«Biznesam vide Latvijā ļoti labvēlīga arī no nodokļu viedokļa, citādi mēs te nestrādātu. Peļņas nodoklis - 15% - šeit ir zems, salīdzinot ar 26% Zviedrijā. Savukārt plānotā eiro ieviešana biznesa vidi un zemes tirgu kopumā neietekmēs. Teorētiski risks nedaudz samazināsies, jo būs vienota valūta, tomēr zeme ir prece, kas ir stabila neatkarīgi no inflācijas un valūtas riskiem,» rezumēja Hedlunds.

Zviedrijas mežsaimniecības kompānija «BergvikSkog AB» ir viena no lielākajiem mežu īpašniekiem Latvijā. Piecu gadu laikā tā Latvijā ieguldījusi 100 miljonus latu, iegādājoties 103 000 hektāru zemes. No tiem 58% jeb 60 000 hektāru ir mežs, kur koksnes krājumu apjoms ir apmēram septiņi, astoņi miljoni kubikmetru.

«BergvikSkog AB» Kurzemē pieder apmēram 25 000 hektāru, Latgalē 60 000, bet pārējais - dažādos reģionos

SIA «BergvikSkog» dibināta 2008.gadā ar pamatkapitālu 66,114 miljoni latu. Uzņēmuma apgrozījums 2011.gadā bija 457 789 lati, savukārt zaudējumi 20 985 lati, kas ir 55% samazinājums salīdzinājumā ar 47 139 latu zaudējumiem 2010.gadā. 2012.gada apgrozījuma un peļņas prognoze ir attiecīgi divi miljoni un 700 000 latu.

Komentāri (131)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu