Dzīvo zaļi: 13 dabai draudzīgi paradumi

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Visticamāk, esi redzējis satraucošus attēlus ar izkaltušiem mežiem un piesārņotiem okeāniem. Ar izzūdošajiem dabas resursiem šodien ir svarīgi, ko mēs kā indivīdi varam mainīt savos ikdienas ieradumos un lēmumos, lai samazinātu to ietekmi uz apkārtējo vidi. Pavisam mazi ieradumi, kā vietējo produktu pirkšana vai gaismas izslēgšana stundu agrāk, ir labvēlīgi gan mūsu veselībai, gan planētai. Popsugar.co.uk apkopojis ieteikumus, kas palīdzēs gan tev, gan videi!

 
Foto: pexels.com

Brauc ar velosipēdu!

Samazini CO2 emisijas, ietaupi naudu, ko iztērētu degvielai, pie viena veicot sportiskās aktivitātes. Ja velosipēds nav risinājums, tad apsver iespēju kooperēties un braukt ar kādu citu vai izmantot sabiedrisko transportu, lai nokļūtu savā darba vietā.

 
Foto: pexels.com

Izmanto atkārtoti savu ūdens pudeli!

Katru gadu miljardiem plastmasas ūdens pudeļu nonāk atkritumu poligonos vai sliktākajā gadījumā okeānos. Palīdzi atrisināt šo problēmu, izvēloties atkārtoti lietojamu ūdens pudeli, ko ņemt līdzi visur, kurp vien dodies. Ja tomēr nākas nopirkt plastmasas ūdens pudeli, pārliecinies, ka tā ir pārstrādājama, vai izmanto to kādam DIY projektam.

 
Foto: pexels.com

Iepērcies apzināti!

Sarodoties arvien vairāk zīmoliem, kas izvēlas apzinātu ražošanu, kļūst vieglāk iegādāties stilīgu un funkcionālu apģērbu bez vainas apziņas. Nākamreiz, kad vēlies nopirkt kādu apģērba gabalu, painteresējies, kuri ir videi draudzīgi ražotāji.

 
Foto: pexels.com

Piedalies videi draudzīgās sacensībās!

Dažādas organizētas sacensības ne tikai izmanto daudz resursu, bet «saražo» daudz atkritumu, kas ne vienmēr ir pārstrādājami. Atbalsti tos sacensību organizētājus, kas ir atbildīgi, un piedalies videi draudzīgos pasākumos. Pievērs uzmanību tādām detaļām kā pārstrādājamas ūdens glāzītes, vietējo ražotāju pārtika, koku stādi kā balva par piedalīšanos u.tml.

 
Foto: pexels.com

Pērc vietējos ražojumus!

Kad lielveikalā izvēlies augļus un dārzeņus, pievērs uzmanību, no kurienes tie ir nākuši. Iegādājoties sezonālus produktus no vietējiem ražotājiem, vari būt drošs, ka to iegūšana patērējusi mazāk enerģijas un resursu, turklāt būs svaigāka!

 
Foto: pexels.com

Iestādi dārzu!

Dārzeņiem ir pavisam cita garša, kad tos esi izaudzējis pats. Sāc dārza iekopšanu ar saviem iecienītākajiem dārzeņiem un garšaugiem, un tev vienmēr būs savi dārzeņi tepat ap mājas stūri vai uz palodzes. Dārzkopība ir lieliska āra aktivitāte, kas vārda tiešā nozīmē nes ražu.

 
Foto: pexels.com

Plāno un gatavo maltītes pats!

Plānojot un gatavojot maltītes pats, tu ne tikai ietaupīsi laiku un resursus, bet arī palīdzēsi samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, kas parasti nonāk izgāztuvē. Plāno un pērc tikai tos produktus, kas būs nepieciešami vienai nedēļai, - tev ir iespēja izpausties radoši un ieraudzīt, cik daudz dažādu ēdienu var pagatavot no vieniem un tiem pašiem produktiem. Ja tomēr nākas ēdienu izmest, tad izmet to kompostā, kur tas pārstrādāsies.

 
Foto: pexels.com

Samazini gaļas patēriņu!

Saskaņā ar Pasaules savvaļas dzīvnieku organizācijas datiem liellopu gaļas un piena produktu pārprodukcija ir negatīvi ietekmējusi vidi, tostarp veicinot ūdens piesārņojumu un gāzu emisijas. Samazini piena un sarkanās gaļas patēriņu, piemēram, ieviešot nedēļā kādu dienu, kad neēd gaļu.

 
Foto: pexels.com

Neizmanto salmiņus!

Pētījumi liecina, ka amerikāņi ik dienu izmanto vidēji 500 miljonus salmiņu, no kuriem daudzi nokļūst okeānā. Nākamreiz, kad gribēsi padzerties sulu vai smūtiju, neizmanto salmiņu vai izvēlies tādu, kas ir atkārtoti lietojams.

 
Foto: pexels.com

Atsakies no ekrāniem guļamistabā!

Mēģini atbrīvoties no TV, planšetdatoriem un telefoniem guļamistabā un pirms miega centies tos nelietot vispār.

Tas ļaus ne tikai ietaupīt enerģiju, bet arī novērsīs nakts «skrollēšanu» un nodrošinās labāku naktsmieru.

 
Foto: pexels.com

Paguli ilgāk!

Viedierīču izslēgšana noteikti veicinās labāku miegu, taču tu vari arī izmantot iespēju iet gulēt agrāk, tādējādi ietaupot elektrību un vienlaikus iegūstot dažas ekstra miega stundas. Tu to nenožēlosi!

 
Foto: pexels.com

Izkusties svaigā gaisā!

Uzvelc sporta kurpes un dodies nelielā skrējienā ārpus telpām. Tādējādi tu iegūsi svaigu gaisu un ietaupīsi elektroenerģiju, kas darbinātu tavu TV vai datoru. Dodies uz tuvāko parku, lauku vai pludmali un izmanto ekstru būt bez viedierīcēm.

 
Foto: pexels.com

Dušojies vienreiz dienā!

Izkārto, lai treniņš iekrīt no rīta vai vakarā tā, lai tev būtu iespēja izmantot dušu tikai vienreiz dienā, tādējādi ietaupot ūdeni. Rīta treniņš arī palīdzēs tev iegūt papildu enerģiju visai dienai, toties vakara treniņš var palīdzēt atbrīvoties no stresa, kas uzkrājies visas dienas garumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu