Kas notiek ar organismu pēc enerģijas dzēriena iedzeršanas?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Kad bija pēdējā reize, kad tu iedzēri enerģijas dzērienu? Iespējams, nemaz ne tik sen. Taču šī enerģija šķidrā veidā nemaz nav tik nekaitīga - neseni pētījumi to raksturo kā «legāli pieejamu apreibinošu vielu», kas var ietekmēt mūsu uztveri un uzvedību. Tikmēr citi pētījumi apgalvo, ka enerģijas dzērieni var būt pat kaitīgāki par kofeīnu. Tāpat tiek norādīts, ka, izplatoties enerģijas dzērienu popularitātei pasaulē, nākotnē tā var kļūt par nozīmīgu problēmu sabiedriskās veselības jomā. Izdevums «The Telegraph» skaidro, kas notiek, kad tiek iedzerts enerģijas dzēriens, kādi ir riski, kā uz tiem reaģē bērni un kas draud, ja tos sajauc ar alkoholu.

Viena bundžiņa enerģijas dzēriena var saturēt aptuveni 160 mg kofeīna, kamēr Eiropas Pārtikas drošības iestādes rekomendē vienpadsmitgadīgam bērnam dienā uzņemt ne vairāk kā vidēji 105 mg kofeīna.

Kas ir enerģijas dzēriens?

Saskaņā ar veselības speciālistiem, enerģijas dzēriens var tikt definēts kā bezalkoholisks dzēriens, kas satur taurīnu (aminoskābi), kofeīnu, vitamīnus un dažkārt vēl tādas sastāvdaļas kā žeņšeņs - augu sakne ar veselību ietekmējošām īpašībām, kas tiek izmantots kā stimulants. Enerģijas dzērieni bieži vien satur arī lielu daudzumu cukura.

Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka enerģijas dzērieni var izraisīt nelabvēlīgas izmaiņas sirdsdarbībā un asinsspiedienā. Novērots, ka asinsspiediens bija «ievērojami augstāks» sešas stundas pēc enerģijas dzērienu lietošanas. Eksperti skaidro, ka jau desmit minūtes pēc enerģijas dzēriena lietošanas kofeīns uzsūcas asinīs, izraisot gan sirds ritma, gan asinsspiediena paaugstināšanos.

«Enerģijas dzēriena ietekmi var sajust 15-45 minūtes pēc lietošanas, kas īstermiņā palielina koncentrēšanās spējas un uzmanību. Stundas laikā kofeīns ir pilnībā absorbējies asinīs. Savukārt, kad kofeīna iedarbība sāk izsīkt, cukura līmenis asinīs samazināsies, un tas neapšaubāmi novedīs pie noguruma un enerģijas zuduma,» skaidro speciālisti.

Tāpat nevar nepieminēt zobu stāvokļa pasliktināšanos bērniem, kas saistīta ar salda uztura lietošanu.

Kas notiek, ja enerģijas dzērieni tiek lietoti lielā daudzumā?

Liels enerģijas dzēriena patēriņš var novest pie sirdsklauvēm, augsta asinsspiediena, sliktas dūšas un vemšanas. Vēl viens riska faktors, ņemot vērā lielo cukura līmeni asinīs, ir svara pieaugums, kas var novest pie tādām veselības problēmām kā cukura diabēts u.c. Laika gaitā var parādīties arī tādi simptomi kā galvassāpes un trauksme.

Bērniem, kas regulāri lieto enerģijas dzērienus, var rasties atkarība no tiem. Tie arī var būt vainojami bērnu sliktajā uzvedībā.

Runājot par ieguvumiem no enerģijas dzērieniem, speciālisti apstiprina, ka kofeīns ir stimulants, pēc kā lietošanas tu jutīsies možāks un mazāk noguris. Kofeīns ir arī dažu medikamentu sastāvā, kas novērš galvassāpes. Taču negatīvie faktori krietni vien pārsniedz pozitīvos, saka eksperti.

Kas notiek, ja enerģijas dzērienus sajauc ar alkoholu?

Mūsdienās ierasta lieta, īpaši jauniešu vidū, ir jaukt enerģijas dzērienus ar alkoholu. Taču tā ir bīstama kombinācija. Tas nozīmē, ka tādā veidā tu uzņem vairāk cukura un kaloriju, nekā dzerot alkoholu vai enerģijas dzērienu atsevišķi. Tāpat no šīs kombinācijas var rasties fiziski un psihiski traucējumi, kā, piemēram, sirdsklauves, miega traucējumi un neizskaidrojams satraukums.

Turklāt, kombinējot alkoholu un enerģijas dzērienus, gribas dzert vairāk, kas noved pie tā, ka cilvēks jūtas možs un nepamana, ka spriešanas spējas un līdzsvara izjūta jau ir cietusi. Jāpiebilst, ka aizraušanās ar šādu dzērienu var novest pie trauksmes un panikas lēkmēm.

Šāds efekts rodas tāpēc, ka alkohols un enerģijas dzērieni iedarbojas atšķirīgi. Alkohols ir depresants, kas palēnina smadzeņu darbību un var tikt izmantots kā sedatīvs līdzeklis, ko lietojot lielos apjomos, var saskarties ar lēnāku reakciju, nespēju izrunāt vārdus un miegainību. Savukārt kofeīns, kas sastopams enerģijas dzērienos, ir stimulants.

Saskaņā ar 2016. gadā veiktā pētījuma datiem, Lielbritānija ir otrajā vietā pasaulē enerģijas dzērienu patēriņa ziņā. Godpilno pirmo vietu ieņem Austrija, kas ir enerģijas dzēriena «Red Bull» dzimtene.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu