Garšaugu ABC: kuri zaļumi labāk sader ar tavu mīļāko ēdienu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Gandrīz katrā receptē tiek izmantoti zaļumi - svaigi vai kaltēti. Kādēļ? Jo tie pilnīgi noteikti uzlabo ēdiena garšu un piešķir neatkārtojamu aromātu. Iepazīsim populārākos zaļumus, kurus izmanto kulinārijā, - gan tos, kas tiek audzēti mazdārziņos, gan savvaļas, ziņo originalfood.ru.

 
Foto: depositphotos.com

Dilles

Parasti šos zaļumus izmanto salātos un zupās, dažos gaļas ēdienos, kā arī sālot un marinējot gurķus un tomātus. Karstā ēdienā dilles jāpievieno tad, kad tas jau ir pagatavots, šādi saglabājot aromātu un interesanto garšu. Izrādās, dillēm ir kāda būtiska īpašība - ar to palīdzību iespējams samazināt sāls garšu ēdienā, ja tas pārsālīts. Ja gatavošanas procesā pievienosi dilles pat vispārsālītākajai zivij, tā kļūs baudāmāka un mazāk sāļa. Ļoti bieži svaigas dilles izmanto ēdienu rotāšanai.

 
Foto: depositphotos.com

Pētersīļi

Parasti sasmalcinātus pētersīļus pievieno medījumam un zivij. No šiem zaļumiem tiek izmantota arī sakne, parasti rīvētā veidā. Pētersīļi lieliski iederas gaļas zupās un dārzeņu ēdienos. Lai karstuma ietekmē šis garšaugs nezaudētu savu spēcīgo aromātu, tas ēdienam jāpievieno brīdī, kad jau tiek pasniegts baudīšanai. Savukārt sakni pievieno vārīšanas procesā. Tieši tāpat kā dilles, arī pētersīļus izmanto ēdienu dekorēšanā.

 
Foto: depositphotos.com

Rozmarīns

Šim pikantajam, pat nedaudz asajam garšaugam piemīt izteikts, spēcīgi salds aromāts, kaut kas līdzīgs priežu smaržai. Rozmarīns «draudzējas» ar visiem gaļas veidiem. Lai ēdiena garšā būtu jūtams rozmarīns, gatavojot jāpievieno tikai viens svaigs garšauga zariņš vai arī šķipsniņa kaltēta rozmarīna. To var pievienot arī medījuma gaļas marinādei vai zivij. Interesantu un patīkamu garšu rozmarīns piešķirs arī kartupeļiem un sieram.

 
Foto: depositphotos.com

Kinza jeb koriandrs

Kinzu izmanto, lai pagatavotu mērces, salātus, zupas, pievieno gaļas un zivju ēdieniem, kā arī sviestmaizēm. Ar kinzas izmantošanu jābūt ļoti piesardzīgam, jo tai piemīt neparasta, rūgtena garša un gana asa smarža, kas visiem var nebūt pa prātam. Arī šis garšaugs ēdienam jāpievieno gatavošanas procesa beigās, lai karstuma ietekmē tas nezaudētu savu spēcīgo garšu un aromātu.

 
Foto: depositphotos.com

Raudene jeb oregano

Oregano var lepoties ar piparmētrai līdzīgu, atsvaidzinošu garšu, kurai seko viegls rūgtums. To izmanto kā svaigā, tā kaltētā veidā - gan lapiņas, gan ziedus, gan jaunos dzinumus. Visbiežāk oregano pievieno mērcēm un dārzeņu ēdieniem (ar baklažāniem, tomātiem, papriku un kabačiem). Ļoti labi garšos krāsnī cepti kartupeļi, kurus papildina ar oregano.

 
Foto: depositphotos.com

Baziliks

Šo garšaugu noteikti nedrīkst atstāt bez uzmanības. Sākumā tas ēdienam piešķir vieglu rūgtumu, kas pāraug patīkamā saldenā garšā. Svaigs baziliks lieliski iederas zupās, salātos un mērcēs. Brīnišķīgi tas sader ar zivīm, tomātiem, pastu, sieriem, olām, svaigiem dārzeņiem. Baziliku var izmantot arī marinējot.

 
Foto: Depositphotos.com

Nātres

Nātres ļoti gardas būs omletē un pīrāgos. No lapiņām var pagatavot garšīgu un veselīgu zupu. Vienīgā neērtība - nātres jāvāc, izmantojot cimdus, lai neapskādētu rokas. Un pēc savākšanas tās jānoplaucē, lai zustu dzēlīgums.

 
Foto: depositphotos.com

Pienenes

Šīs košās pavasara puķes lapas izmanto salātu gatavošanā un zupās. Ja lapiņas nav pavisam mazas, lai likvidētu rūgtumu, tās jāaplej ar vārošu ūdeni un jānotur dažas minūtes. Ja lapas vēl aizvien ir rūgtas, procesu var atkārtot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu