Kā no šausmu filmas: rīdziniekus izbiedē dīvaini koki

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lasītāja foto

Rīgā, Imantā, Dammes un Slokas ielas apkaimē pamanīti vairāki koki – ievas «diezgan šausmīgā stāvoklī», portālam TVNET vēsta kāds lasītājs.

«Bildēs var redzēt, kā koku tārpi vienkārši apēd koku lapas līdz nullei un koku ietin tādā kā plēvē. Zeme zem kokiem izskatās kā no šausmu filmas - kā milzīga zirnekļa ala,» pie atsūtītajām fotogrāfijām raksta TVNET lasītājs.

«Vai tiešām neko nevar izdarīt lietas labā? Pagājušajā gadā tādi koki bija kādi trīs līdz četri, bet šogad šīs šķirnes koki visi tādi,» novērojis vietējais iedzīvotājs.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) informē, ka tiek saņemti daudz satrauktu iedzīvotāju zvani un e-pasti ar fotogrāfijām, kā arī ierunātas ziņas VAAD uzticības tālrunī par ievu tīklkodes radītiem bojājumiem, kas aptver visu koku baltā tīklojumā un izskatās vizuāli ļoti nepievilcīgi.

Šobrīd ievu tīklkodes «nedarbi» novērojami Rīgā Imantas, Zolitūdes un Iļģuciema mikrorajonos.

VAAD skaidro, ka ievu tīklkodes ir parasts ievu kaitēklis, kas cikliski savairojas masveidā, atsevišķām ievām nograužot lapas pilnībā un ar tīmekļiem satīklojot visu koku.

Citu sugu kokiem tas kaitējumu nenodara. Kaitēklis šogad īpaši strauji savairojies, jo ilgāku laiku ir silti un sausi laika apstākļi. Vizuāli koku paskats ir ļoti nepievilcīgs, bet pašam kokam tas lielu postu nenodara - nākamajā gadā tas atkal būs klāts ar zaļām lapām.

Kaitēkļa ierobežošana veicama, izmantojot mehānisku kāpuru savākšanu un iznīcināšanu. Īpaši svarīgi to veikt pirmajā to savairošanās gadā, kad kokā ir tikai dažas kāpuru ligzdas.

Zarus kopā ar kāpuriem nogriež un iznīcina. Kad satīklots jau viss koks, palīgos var ņemt grābekli, ar kura palīdzību tīmekļus no koka kopā ar kāpuriem novāc un iznīcina.

VAAD brīdina dārzu īpašniekus, iedzīvotājus:

«Nekādā gadījumā nemēģiniet ierobežot kaitēkļu izplatību ar ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem, tas stingri aizliegts. Par nereģistrētu augu aizsardzības līdzekļu (piemēram, Krievijā ražotu) iegādi un lietošanu paredzēta administratīvā atbildība.»

Kā ziņo «Caters News Agency» tīklkodes apsēdušas arī kokus Vācijā, kur līdzīgi skati tāpat kā pie mums Rīgā arī pamatīgi izbrīnījuši vietējos iedzīvotājus.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Tad ziņo par to!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu