Iznīkuši pasaulē vecākie koki; brīdina par klimata izmaiņu ietekmi (6)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Āfrikā pēdējo desmit gadu laikā pēkšņi iznīkuši vecākie un lielākie baobabi, novērojuši pētnieki, vēsta «The Guardian».

Koki bijuši 1000 līdz pat 2500 gadu veci. Tiek pieļauts, ka tie kļuvuši par upuriem klimata izmaiņām, uzskata zinātnieki. 13 baobabi iznīkuši pēdējo 12 gadu laikā.

Deviņi no tiem bijuši lielākie koki Āfrikā. Patiesais koku bojāejas cēlonis gan neesot skaidri zināms. Tomēr zinātnieki uzskata, ka tas saistīts ar būtiskām klimata izmaiņām, kas īpaši ietekmējušas Dienvidāfriku.

Lai to noskaidrotu, esot nepieciešama papildu izpēte. Baobabi ir lielākie un visilgāk dzīvojošie lapu koki, kas dabiski aug Āfrikas savannas reģionā un ārpus kontinenta teritorijās, kurās tie ievesti.

Vecākajam baobabam ir trīs tūkstoši gadu. Koks ir apjomīgs barības avots dzīvniekiem un arī cilvēkiem. Tā lapas tiek vārītas un ēstas līdzīgi kā spināti. Tāpat lapas tiek izmantotas medicīniskiem nolūkiem. Zinātnieki norāda, ka baobabus esot «sarežģīti iznīdēt».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu