Fotoceļojums: Černobiļas noslēpumainais un pamestais Dugas radars

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News/Scanpix

Noslēpumainais Dugas radars ir pamesta radaru sistēma, kas darbojās no 1976. līdz 1989. gadam. Fotogrāfs Romāns Robroeks dalījies ar fotogrāfijām, kurās atainots, kā vienā no Černobiļas slēgtajām zonām izskatās šobrīd.

Lai arī oficiālas informācijas par teju 150 metru augsto antenu mērķi šajā teritorijā nav, zināms, ka tās raidīja spēcīgus un anonīmus signālus, kas varētu traucēt raidījumiem un komunikācijām visā pasaulē, vēsta aģentūra «Caters News Agency».

«Es nolēmu doties uz Ukrainu, lai pats savām acīm redzētu Dugas antenas; biju ļoti pārsteigts redzot, ka pilsēta no tām vien sastāv,» par piedzīvoto stāsta attēlu autors Robroeks.

«Bija ļoti iespaidīgi apskatīt antenas, un esmu gandarīts, ka redzēju - sistēma joprojām stāv. Apkārt antenām bija arī pilsēta ar visu, kas tās iedzīvotājiem nepieciešams: trenažieru zāles, skolas, kinoteātris, ugunsdzēsības dienests un daudz kas cits.»

Kad antenas bija aktīvas, tās bija plānots «paslēpt», tāpēc ap tām tika sastādīti daudz koku, kas tās nosegtu. Pastāv arī vairākas teorijas par to, kā šīs antenas varētu būt saistītas ar Černobiļas katastrofu.

«Nevienā no ēkām nevarēja atrast nekādu informāciju par to, kas šajā teritorijā notika, - pierādījumi ir aizvākti un būtiskas ēku daļas iznīcinātas,» stāsta fotogrāfs.

Kopumā tika uzstādīti divi Dugas radari - viens netālu no Černobiļas un Čerņigovas Ukrainā, bet otrs - Sibīrijas austrumu daļā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu