70 gadus pēc izmiršanas Kazahstānā atgriezīsies tīģeri

TVNET/The Guardian
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ar Pasaules Dabas fonda (WWF) atbalstu Kazahstānā tiks atjaunota tīģeru populācija. Pirms 70 gadiem izmira pēdējie šajā reģionā dzīvojošie tīģeri, vēsta «The Guardian».

Teritorijā pie Balkhaša ezera tiks ierīkots dabas rezervāts. Projekts paredz atjaunot mežu, kurā savulaik dzīvoja tīģeri.

Ja ambiciozais projekts izrādīsies veiksmīgs, Kazahstāna kļūs par pirmo valsti, kurai izdevies atjaunot tīģeru populāciju vietā, kur tie nav dzīvojuši ilgāk par 50 gadiem. Līdz šim īstenotajos tīģeru relokācijas projektos Indijā un citviet dzīvnieki pievienoti jau esošām populācijām.

Reģionā atgriezīsies ne tikai tīģeri, bet arī viņu medījums - savvaļas ēzeļi un brieži. Tas tiks darīts, lai nodrošinātu, ka no citām Āzijas vietām pārvietotajiem tīģeriem ir gana daudz pārtikas.

Tīģeru pārvietošana sāksies ne ātrāk par 2025.gadu, jo vispirms jāatjauno tīģeriem labvēlīgi dabas apstākļi un jāieved barības ķēdē par tiem zemāk esošie dzīvnieki.

WWF Krievijas nodaļas direktors Igors Čestins norāda, ka Krievijas un Kazahstānas sadarbības rezultātā cerot «veiksmīgi izveidot jaunu rezervātu, atjaunot retas piederīgās sugas un dažu gadu laikā panākt līdz šim nepieredzētu pārrobežu relokāciju».

Kopš 20.gadsimta sākuma tīģeri zaudējuši vairāk nekā 90% no savas vēsturiskās teritorijas. Kazahstānas savvaļas tīģeru populācija 40.gados izmira malumedniecības un dabiskās teritorijas zaudēšanas dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu