Cik patiesībā tīrs ir gaiss Rīgā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/Linda Pavlovska

Nereti Rīgas iedzīvotāji sūdzas par gaisa kvalitāti Rīgā. Ar ceļa zīmi, kas pat zaļajā zonā ir putekļu klāta, dalījusies kāda Twitter lietotāja, norādot uz šo problēmu. Par gaisa kvalitāti Rīgā portālu TVNET informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Gaisa un klimata nodaļas vadītāja Aiva Eindorfa.

LVĢMC gaisa kvalitāti Rīgā mēra četrās gaisa monitoringa stacijās. Gaisa kvalitāte ir jāmēra pilsētas fona stacijās un autotransporta piesārņojuma avotu ietekmes stacijās.

Lielākās problēmas Rīgā parasti ir ar slāpekļa dioksīdu (NO2) un daļiņām PM10, kas tiek novērotas autotransporta piesārņojuma avotu ietekmes stacijās Kr. Valdemāra un Brīvības ielā.

«Slāpekļa dioksīda koncentrācija pieaug ziemas periodā, kad papildus jau esošajam piesārņojumam, ko rada autotransporta izplūdes gāzes, sākas apkures sezona. Laika posmā no 2011. gada līdz 2015. gadam stacijā Kr. Valdemāra ielā konstatēti slāpekļa dioksīda gada vidējās koncentrācijas pārsniegumi virs 40 mkg/m3 (normatīvs - 40 mkg/m3),» skaidro LVĢMC pārstāve.

Kopš 2016. gada no stacijas Kr. Valdemāra ielā netiek saņemti dati par autotransporta radītā gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, jo Rīgas dome ir informējusi, ka konkrētās stacijas atrašanās vieta apdraud satiksmes drošību

un tās darbība ir pārtraukta. Patlaban izvēlēta vieta jaunai stacijai, kas tiks uzstādīta pēc attiecīgu iepirkumu veikšanas. Jaunās autotransporta piesārņojuma avotu ietekmes stacijas vieta izvēlēta atbilstoši ES direktīvas «Par gaisa kvalitāti un tīrāku gaisu Eiropā» prasībām. ES Direktīva arī nosaka, ka Rīgā gaisa kvalitātes piesārņojuma novērtēšanai nepieciešams nodrošināt novērojumus vienā pilsētas fona stacijā un vismaz vienā autotransporta piesārņojumu avotu ietekmes stacijā.

Savukārt daļiņu PM10 gada vidējā koncentrācija Rīgas novērojumu stacijās laika posmā no 2011. gada līdz 2017. gadam nav pārsniegta.

«Interesanta situācija ir ar PM10 diennakts robežlieluma (50 mkg/m3) pārsniegšanas gadījumu skaitu, kur gadā atļautais pārsniegšanas gadījumu skaits ir 35. Lai arī stacijās Kr. Valdemāra ielā un Brīvības ielā tika novērots diennakts robežlieluma pārsniegšanas gadījumu skaits, tomēr Eiropas Komisijas izstrādātās vadlīnijas par sāls/smilts kaisīšanu ziemas/pavasara periodā ļauj šos datus koriģēt,» norāda Eindorfa.

LVĢMC katru gadu izstrādā novērtējumu atbilstoši EK metodikai: «Novērtējums par sāls/smilts kaisīšanu un dabisko avotu radīto ietekmi uz daļiņu PM10 koncentrāciju Rīgā.» Piemēram, stacijā Brīvības ielā 2016. gadā diennakts robežlieluma 50 mkg/m3 pārsniegšanas gadījumu skaits bija 39 gadījumi (atļautais – 35 gadījumi), bet pēc novērtējuma rezultātiem pārsniegšanas gadījumu skaits samazinājās līdz 24 gadījumiem, kas nozīmē, ka Direktīvā noteiktais normatīvs netiek pārsniegts.

LVĢMC mājas lapā tiek publicētas ikmēneša atskaites, kas sagatavotas pēc kvalitātes kontroles procesā akceptētiem datiem. «Patlaban mēs varam runāt par ticamiem datiem, kas fiksēti laika posmā no 2018. gada janvāra līdz aprīlim. Aprīļa statistika par daļiņu PM10 diennakts pārsniegšanas gadījumu skaitu nevienā no stacijām neuzrāda normatīva pārsniegšanu. Lai gan pārsniegšanas gadījumu skaita normatīvs ir noteikts gada periodam, aptuvenās tendences var paredzēt,» saka LVĢMC pārstāve.

«Ja salīdzina gaisa kvalitātes datus Latvijā un citās Eiropas pilsētās,

gaisa tīrības ziņā mēs atrodamies pa vidu. Labāka gaisa kvalitāte, vērtējot novērojumu datus, ir mūsu kaimiņiem Igaunijā un Lietuvā, kā arī Somijā, Zviedrijā, Dānijā u.c.

Sliktāks gaiss nekā Latvijā ir, piemēram, Polijā, Ungārijā, Itālijā,» norāda Eindorfa.

Arvien vairāk iedzīvotāji sāk pievērst uzmanību gaisa kvalitātes problēmām, pieaug arī iedzīvotāju zināšanas šajā jomā, kā arī kontrolējošās institūcijas aktīvi pilda savas funkcijas un reaģē uz iedzīvotāju aicinājumiem pievērst uzmanību kādai konkrētai problēmu teritorijai.

Pēc LVĢMC ekspertes domām, nākotnē gaisa kvalitāte Latvijā uzlabosies, jo tiek pieņemti stingrāki normatīvie akti, kas regulē, kā tiek ievērotas prasības attiecībā uz tīrāku gaisu.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu