Siers, sviests, milti, majonēze, medus, sarkanās garšvielas - šie ir tikai daži no produktiem, kurus izmantojam ikdienā. Bet vai zini, kā tos pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigus, aromātiskus un izmantojamus? Izrādās, ir jāievēro daži pavisam vienkārši noteikumi, lai produkti labā kvalitātē būtu ilgāk lietojami, ziņo Rd.com.
Bez smakas, pelējuma un noslāņošanās jeb kā ilgāk saglabāt produktus svaigus
Siers
Ļauj tam elpot. Ietin to porainā papīrā. Ja pa rokai nav siera papīra, derēs arī pergaments. Izvairies no ietīšanas folijā vai plastmasas iepakojumos. Ja sieram nepiekļūst pietiekami skābekļa, tas ātri izžūst.
Sviests
Ja sviests ir vairumā, droši vari sasaldēt to daļu, kuru zini, ka tuvākajā laikā nelietosi, šādi visveiksmīgāk izvairīsies no produkta sabojāšanās. Ledusskapī neatvērtu sviesta iepakojumu var uzglabāt vidēji mēnesi, saldētavā – apmēram gadu. Atstāj sviestu oriģinālajā iepakojumā, bet papildus iesaiņo speciālajā saldēšanas maisiņā. Īpaša pazīme, kas norāda uz to, ka sviests tiek izmantots pārāk lēni un to vajadzētu sasaldēt un ēšanai uzglabāt mazākus daudzumus, ir krāsas maiņa – ja sviests ārpusē ir tumšāks nekā iekšā, ir noticis oksidēšanās process un tas vairs nav svaigs.
Milti
Klasiskos miltus vari uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā pat gadu, savukārt citādāk ir ar pilngraudu miltiem. Tos vēlams uzglabāt ne vien slēgtā traukā, bet arī vēsumā, jo tajos ir augsts eļļas līmenis. Uzglabājot nepareizi, milti ātrāk sabojājas. Šo miltu svaigumu var pārbaudīt paostot – lietojami būs teju gandrīz bez smaržas, savukārt, tiklīdz jūti asu vai rūgtu smaržu, zini, ka milti ir nelietojami.
Majonēze
Uzglabā to ledusskapja durvju plauktos. Novietojot to ledusskapja iekšējos plauktos, majonēze var par daudz atdzist un sākt noslāņoties. Ja turēsi iepakojumu, kā ieteikts, varēsi majonēzi uzglabāt līdz pat 3 mēnešiem kopš iegādāšanās brīža.
Sarkanās garšvielas
Sarkano garšvielu vieta ir ledusskapī! Paprika, kajēnas pipari, čili pulveris – saglabāsies svaigi ar spēcīgu garšu un krāsu, ja tiks turēti vēsumā. Karstums un gaisma iznīcina šīs īpašības.
Medus
Produkts, kuru vari uzglabāt mūžīgi, pat ja tas bijis atvērts, jo ferments, kuru bites pievieno medum, iznīcina baktērijas. Vienīgais padoms – neuzglabā ledusskapī, lai izvairītos no sacukurošanās. Ja medus tomēr ir kristalizējies (sacukurojies), atdzīvini to – ielej pannā ūdeni, ieliec burciņu ar medu un lēnām to sildi, līdz visi kristāli zuduši; ik pa laikam der samaisīt.