«Neredzu nevienu pudeli!» Sociālo tīklu lietotāji sāk savdabīgu kampaņu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Facebook

Sociālo tīklu lietotāju uzmanību piesaistījuši zemkopības ministra Jāņa Dūklava izteikumi par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu. «Facebook» un «Twitter» izveidota mirkļbirka #Dūklavsneredz.

«Es paskatos pa logu un neredzu nevienu pudeli, neko,» tā LTV1 raidījumā «Vides fakti» sacīja Dūklavs, komentējot nepieciešamību ieviest automātus, kuros ievietot pudeles. Aģentūrai LETA Dūklavs norādījis, ka viņaprāt esot maldīgi domāt, ka līdz ar iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu problēmas atrisināsies.

Tikmēr sabiedrība aši reaģējusi uz šiem izteikumiem un sociālajos tīklos ievieto dažādas bildes ar plastmasas atkritumiem, kas atrodami apkārtējā vidē, kā arī bildes ar putniem, kas šos atkritumus mēdz ēst. «Facebook» pie mirkļbirkas «Dūklavsneredz publicēta arī bilde ar kaijas atriju, kas sastāv lielākoties tikai no plastmasas.

Putnu vērotājs Pēteris Daknis portālam TVNET pastāstīja, ka kaijas parasti barojas izgāztuvēs. Tas, ka atrija var būt pilna ar plastmasu, esot pašsaprotami. Tomēr tas nenozīmējot, ka plastmasas patēriņš nebūtu jāsamazina. Jo nereti kaiju dēļ atkritumi no izgāztuvēm nonāk atpakaļ vidē.

«Kaijas Rīgā barojas Getliņos un nakšņo jūrā un šo atriju arī atstāj jūrā. Tas nozīmē, ka no izgāztuvēm būtībā atkritumi atkal nonāk vidē,» norāda putnu vērotājs. Šis viņaprāt būtu indikators tam, lai par šo problēmu domātu un to risinātu. «Ja plastmasa būtu sašķirota un nonāktu pārstrādē, tad, protams, šāda situācija neveidotos.»

Komentējot situāciju ar PET pudelēm un iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, Dūklavs izteicies, ka «pašreiz ir tāda kā eiforija, ka nu tikai sistēma visas problēmas atrisinās».

«Es personīgi, ņemot vērā, ka diezgan daudz zinu par šīm sistēmām, neesmu pārliecināts, ka, tiklīdz ieviesīs automātus, nekādas pudeles vairs nemētāsies mežmalās, sacīja Dūklavs, paužot viedokli, ka daudzviet lauku reģionos arī cilvēku skaits ir nepietiekams, lai automāta uzstādīšana atmaksātos.

Tāpat neesot skaidrs, vai Latvijas mazumtirdzniecības veikalu tīkli ir gatavi investēt līdzekļus sistēmas ieviešanā. «Ieviešot depozīta sistēmu, ir jārunā par operatoriem vai operatoru, kas to apsaimniekos katru dienu, braukās apkārt pa veikaliem, punktiem, kur automāti būs,» sacīja ministrs.

Vēl viena problēma, pēc ministra domām, esot, ka ne visu veidu taru automāti pieņems. «Ja ārzemju kompānija ievedīs jaunu pudeli, automātā to nevarēs tāpat vien iemest, ja pudele būs cita vai saburzīta. Tā ir ļoti smalka sistēma,» teica Dūklavs.

Ministrs apgalvoja, ka arī citās valstīs, kur ieviesta depozītu sistēma, ar to neejot tik viegli un tās saskaroties ar dažādām problēmām.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībai izvērtēšanai iesniegusi grozījumus Iepakojuma un Dabas aizsardzības likumos, kuri nepieciešami, lai veicinātu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu. VARAM norādījusi, ka vienīgā ministrija, kas konceptuāli joprojām nesaskaņo depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, ir ZM.

ZM iebilst pret grozījumiem Iepakojuma likumā, jo likumprojektā nav sniegta detalizēta informācija par plānotās depozītu sistēmas ieviešanas un uzturēšanas izmaksām Latvijā, kā arī pēc būtības nav veikts ietekmes izvērtējums uz maziem un vidējiem uzņēmumiem, uzņēmējdarbības vidi un inflāciju.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu