«Vai dubļi ir apstādījumi?!» Pēc soda saņemšanas turpina novietot automašīnas neatļautā vietā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lasītāja foto

«Kas jādara, lai mēs beidzot dzīvotu normālā sakārtotā valstī?» - šāds jautājums radies kādam Rīgas centra iedzīvotājam Kristapam, saskaroties ar kādu visai bieži sastopamu problēmu. Proti – pie mājas, kurā Kristaps dzīvo, nav kur novietot automašīnu, bet tuvākā autostāvvieta atrodas vairāku kvartālu attālumā.

«Dzīvoju šajā namā jau apmēram pusgadu. Tagad pēkšņi man uzlikts trīsdesmit eiro sods par auto novietošanu apstādījumos. Biju pārsteigts, jo nevarēju iedomāties, ka dubļu bedres ir apstādījumi. Pēc citu nama iedzīvotāju ieteikuma novietoju automašīnu šeit tāpat kā pārējie,» stāsta Kristaps.

To, ka konkrētā vieta «tehniski» skaitoties apstādījumi, neesot pat nojautis. Noskaidrojis, ka šajā gadījumā policija ieradusies pēc izsaukuma. Sodi uzlikti vairākām turpat novietotajām automašīnām. Arī tai, kas šeit turēta ilglaicīgi.

«Tagad skatos – protokols no mašīnas stikla pazudis, auto, tīrs nomazgāts, stāv tajā pašā vietā. Lieki piebilst, ka automašīnas šeit turpina novietot tāpat kā iepriekš,» novērojis vietējais iedzīvotājs.

«Es saprotu – nav jau kur likt to automašīnu. Tādi tie pagalmi ir palikuši mantojumā no senākiem laikiem. Bet kaut kā šī situācija būtu jārisina. Ne jau policija kaut ko mainīs. Nu izsauca vienreiz - tāpat tas neko nedod,» nospriež Kristaps.

Portāls TVNET vērsās Rīgas pašvaldības policijā (RPP), lai saņemtu ieteikumus, kā tad pareizāk rīkoties.

«Policijas prioritāte ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana, nevis tā saucamā plāksteru līmēšana. Tādēļ uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem policija parasti dodas vien tad, ja kādam pagalmā novietotās automašīnas traucē, proti, kad tiek saņemts izsaukums vai iesniegums,» informēja RPP Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

«Arī šajā gadījumā policija saņēma izsaukumu uz attiecīgo pagalmu par to, ka automašīnas novietotas zālājā. Jāatgādina, ka šādos gadījumos arī brīdinājumu nav iespējams piemērot, jo to pēc likuma var izdarīt, tikai autovadītājam klātesot,» sacīja Sadovskis.

Lai izvairītos no šādām situācijām, policija autoīpašniekiem atgādina, ka publiski pieejamās teritorijās automašīnas jānovieto atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem vai speciāli ierīkotās autostāvvietās.

«Ja blakus mājai ir, piemēram, neliels dubļu pleķis, tad jāatceras, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem šāds pleķis nav paredzēts automašīnu novietošanai. Turklāt jāatceras arī tas, ka attiecīgajā pleķītī visdrīzāk būtu arī zālājs, ja tur regulāri netiktu novietotas automašīnas,» norādīja RPP pārstāvis.

Ja autovadītājam rodas šaubas par to, vai ieplānotajā vietā drīkst novietot auto, tad auto labāk novietot citur.

«Diemžēl daudzi autovadītāji vadās pēc principa – «es šeit vienmēr lieku savu auto» vai «te jau citas mašīnas stāv, tātad drīkstu likt arī es», lai gan patiesībā būtu jādomā, vai automašīna tiek novietota atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem,» pauda Sadovskis.

Lai risinātu stāvvietu trūkuma problēmu, iedzīvotājiem būtu jādodas pie sava apsaimniekotāja un jārunā par iespējamiem risinājumiem. Katram namam risinājums varot būt citāds, jo katrā vietā problēma būs citāda.

«Piemēram, ja blakus dzīvojamai ēkai ir kāda populāra un bieži apmeklēta izklaides vieta, kurai ir maksas stāvvieta, tad iedzīvotājiem būtu ieteicams savā pagalmā atļaut stāvēšanu tikai ar speciālām atļaujām,» sacīja Sadovskis.

«Savukārt, ja blakus ēkai ir piebraucamais ceļš ar platu ietvi, tad var izvietot ceļa zīmi, kas ļauj auto ar diviem riteņiem novietot uz ietves. Tāpat, protams, var domāt par stāvlaukuma izveidi, taču jāatceras, ka pārējiem ēkas iedzīvotājiem ir tādas pašas tiesības uz apzaļumotu pagalmu kā jums uz asfaltētu.»

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Tad ziņo par to un laimē divas biļetes uz kinoteātri «Multikino»!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu