«Šoks! Uzrādīja 0,14 promiles, kaut gan alkoholu nebiju lietojis!»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Kāds sociālā tīkla Facebook lietotājs savā profilā ievietojis aicinājumu uzmanīties ar alkometriem, kas uzrādot promiles, lai gan alkohols nav ticis lietots. «Gribu brīdināt visus tos, kas brauc ar «Tallink» prāmi. Nobraucot no prāmja, ir policijas kontrole,» raksta vīrietis, norādot, ka policists palūdzis iepūst testerī, bet pirms tam nodemonstrējis, kā to darīt. «Šoks! Uzrādīja 0,14 promiles, kaut gan alkoholu nebiju lietojis,» stāsta vīrietis. Vēlāk situācija atrisinājusies, vīrietim iepūšot citā alkometrā, kas promiles neuzrādījis.

Ar šo ierakstu Facebook dalījušies vairāk nekā 1000 lietotāju, un pie tā vairāki desmiti cilvēku izteikuši savu viedokli un dalījušies pārdomās par šo situāciju. Kāda diskusijas dalībniece norāda, ka

«ar 0,14 promilēm neviens neko izdarīt nevar - tā ir pieļaujamā alkohola koncentrācija izelpā pat vadītājam ar stāžu līdz 2 gadiem».

Citi komentāru autori atzīst, ka dīvaini esot tas, ka policists pats iepūtis alkometrā un tad to licis darīt vīrietim. Kāds diskusijas dalībnieks norāda uz vairākām nepilnībām stāstā -

«nav deviņdesmitie gadi, kad tiek lietota viena trubiņa vairākas reizes»

un «nevienā policijas ekipāžā nav divu alkometru, izņemot saskaņotus reidus». Tāpat viņš vērš uzmanību uz to, ka ir ļoti daudz pārtikas produktu, kas satur alkohola procentus, kā, piemēram, kefīrs, kvass, konfektes.

Kāds cits komentētājs pieļauj iespēju, ka šādām pārbaudēm par iemeslu, visticamāk, bijusi autovadītāja uzvedība uz kuģa klāja, jo bez iemesla nevienam alkometrā pūst neliekot.

Kārtību, kādā veicama alkohola ietekmes pārbaude transportlīdzekļa vadītājam, nosaka 2005. gada 11. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 15 «Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids»,

informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte.

Alkohola koncentrāciju izelpotajā gaisā transportlīdzekļa vadītājam pārbauda Valsts policijas darbinieks, izmantojot tikai tādu portatīvo ierīci - alkometru, kam piešķirts verificēšanas sertifikāts.

Veicot alkohola ietekmes pārbaudi, ir iespējams, ka alkometrs mēdz reaģēt, piemēram, uz mutes gaisa atsvaidzinātājiem, smaržām, kvasu, līdz ar to mēraparāts var uzrādīt paaugstinātu promiļu daudzumu.

Tādēļ iepriekš minētie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic, izdarot divus mērījumus, ar 15-20 minūšu intervālu.

Ja pirmajā mērījumā konstatēts, ka alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir mazāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, otru mērījumu neveic un protokolu nesastāda.

Ja pirmajā mērījumā uzrādās paaugstināts alkohola līmenis izelpā, tad pēc 15-20 minūtēm mērījums jāveic atkārtoti.

Gadījumā, ja pēc otrā mērījuma uzrādās paaugstināts alkohola līmenis izelpā, bet transportlīdzekļa vadītājs ir pārliecināts, ka promilēm nav jābūt, viņam ir tiesības braukt uz medicīnisko pārbaudi, kuru veic kādā no ārstniecības iestādēm.

Ja transportlīdzekļa vadītājs ir atteicies veikt alkohola ietekmes pārbaudi, tad policijas darbinieks saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 15 izdara attiecīgu ierakstu protokolā un attiecīgo personu divu stundu laikā nogādā ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Tad ziņo par to un laimē divas biļetes uz kinoteātri «Multikino»!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu