Kāpēc sociālajos tīklos regulāri parādās sludinājumi par SIA pirkšanu?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: draugiem.lv

«Domāju būtu interesanti papētīt, kāpēc draugiem.lv portālā dažās domubiedru grupās (piemēram, Īrijas) regulāri parādās sludinājumi par SIA pirkšanu. Kāds labums godīgam uzņēmējam iepirkt uzņēmumus? Vai nav tā, ka šie uzņēmumi pēc tam tiek izmantoti PVN izkrāpšanā?» jautā kāds TVNET lasītājs. Skaidrojumu sniedz Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Uzņēmuma pirkšana – pārdošana var būt tāds pats darījums kā jebkuras citas preces pirkšana – pārdošana. «Bieži vien, it sevišķi sākot uzņēmējdarbību citā valstī,

šis ir ātrākais un vieglākais veids, kā sākt darbību, saīsinot laiku, kas nepieciešams birokrātisko formalitāšu izpildīšanai (likumu, dokumentu tulkošana, dokumentu, iesniegumu iesniegšana u.c.), lai atvērtu jaunu uzņēmumu,»

skaidro VID sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Tāpat viņa norāda, ka, attīstot un paplašinot jau esošu uzņēmējdarbību, uzņēmums var izvēlēties iespēju pārņemt jau eksistējošus uzņēmumus ar to esošajiem cilvēku, materiāltehniskajiem resursiem un klientu bāzi. No minētā secināms, ka

pati uzņēmumu pirkšana vien neliecina par mērķi tos izmantot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanai.

Pēc viņas teiktā, protams, praksē ir konstatēti gadījumi, ka viena persona nodibina vairāk par 10 uzņēmumiem un tos pārdod tālāk. «Diemžēl normatīvie akti neparedz skaitlisko ierobežojumu uzņēmumu dibināšanai. Savukārt pirms reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā tiek vērtēta VID rīcībā esošā informācija par uzņēmuma amatpersonu, tā juridiskā adrese, uzņēmuma spēja veikt konkrētu saimniecisko darbību, un neatbilstības gadījumā tiek pieņemts lēmums atteikt reģistrēt,» pauž Augstkalne-Jaunbērziņa.

VID pārstāve uzsver, ka

Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības valstīs, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta amatpersonu maiņai uzņēmumos,

ja par tādām kļūst nodokļu administrācijas ieskatā riskantas personas, tādējādi, pat iegādājoties jau darbojošos uzņēmumu, tas nepasargā no nodokļu kontroles pasākumiem, ja uzņēmums tiek izmantots pievienotās vērtības nodokļa vai citu nodokļu izkrāpšanai.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Tad ziņo par to!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu