«Man atņēma bērnu pabalstu!» Vai tiesu izpildītājs to drīkst?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Saņēmu no pasta īsziņu par bērnu pabalsta ieskaitīšanu manā kontā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) par summu 22.76 eiro. Priecīga devos uz pasta nodaļu, lai saņemt bērnu naudiņu (kuras pietiek mēnesim meitiņai skolas pusdienām), bet pasta darbiniece man atbildēja, ka naudas nav...» savu bēdu stāstu iesāk kāda TVNET lasītāja.

«Uzrādīju SMS. Tad man palūdza samaksāt trīs eiro, lai saņemtu pasta konta izdruku (kurā tieši nekas nebija norādīts - kas un par ko man ir noņēmis pabalstu),» turpina sieviete. Pastā paskaidrots, ka visdrīzāk pasta konts bloķēts pēc ZTI (Zvērināti tiesu izpildītāji) pieprasījuma: «Apzinoties, ka man diemžēl ir nenokārtotas kredītsaistības, kuras ar lielāko prieku nokārtotu, ja vien būtu iespēja (jo nav darba) devos uz ēku, kur atrodas visi tiesu izpildītāji.»

«Ienācu pirmajās durvīs, sāku stāstīt savu situāciju, jo cik man zināms, tiesu izpildītāji nedrīkst atņemt bērnu pabalstus. Jo ja jau tie bloķē kontus, tad vismaz lai veic pieprasījumu VSAA un citām iestādēm par personu (vai cilvēkam ir darbs, vai saņem tikai bērnu pabalstu - uzzināt faktisko materiālo stāvokli), jo šāda iespēja viņiem ir,» raksta sieviete.

ZTI uzzināts, ka tiesu izpildītājs nobloķējis pasta kontu. «Pateica, ka neies ar katru auklēties un esot vienalga pabalsts vai alga. Mēģināju paskaidrot, ka man šie 22.76 eiro ir tik tiešām nozīmīga summa (lai cik tas smieklīgi neizklausītos). Man atņēma bērna pabalstu!»

«Sanāk, ka maksātnespējas procesu var uzsākt tikai ļoti bagāti un strādājoši cilvēki, kuriem ir īpašumi utt., bet man diemžēl izkļūt no šī parāda jūga vismaz šai dzīvē vairs nav iespējams,» raksta sieviete.

«Man nav īpašumu, man nav no kā gaidīt mantojumus, un darbu vietā kur dzīvoju atrast nav viegli (ņemot vērā, ka es dzīvoju laukos). Trūcīgas ģimenes statusu man arī atteica, jo Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) esmu turētājs automašīnām, kuru jau gadus desmit līdz piecpadsmit kā nav,» teikts stāsta nobeigumā.

VSAA preses sekretāre Iveta Daine portālam norādīja, ka VSAA izmaksā personai pienākošos pabalstu, bet par tiesu izpildītāja darbībām neatbild un tiesu izpildītājus kontrolēt nav VSAA kompetence. «Personai ir jāgriežas pie tiesu izpildītāja, lai risinātu šo situāciju,» sacīja Daine.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē portālam TVNET skaidroja, ka tiesu izpildītājs iesniedzot rīkojumu kredītiestādēm nevar zināt kādas summas ienāk personas kontā. Personai pašai esot jāvēršas pie tiesu izpildītāja un dokumentāli jāpierāda sava faktiskā finansiālā situācija.

Veicot ieturējumus ir jāņem vērā Civilprocesa likuma 594.pantā noteiktie saglabājamie apmēri. Tāpat ir jāņem vērā Civilprocesa likuma 595.panta otrajā daļā noteiktais, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. 594.pants.

Ieturējumu apmērs no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, — 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, — 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā noteikto gadījumu.

(2.1) Ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan uz noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā.

(4) Ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas.

(5) Līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā par katru parādnieka apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu tiek saglabāti, ja parādnieka apgādībā ir nepilngadīgs bērns brīdī, kad tiek izdarīti ieturējumi no parādnieka darba samaksas vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Saglabājamo līdzekļu apmēru aprēķina darba devējs vai attiecīgā juridiskā persona, ņemot vērā ieturējuma izdarīšanas brīdī parādnieka apgādībā esošo personu skaitu. 595.pants. Piedziņas vēršana uz citiem parādnieka ienākumiem ārpus darba samaksas

(1) Šajā nodaļā noteiktos nosacījumus un kārtību, kas jāievēro, vēršot piedziņu uz darba samaksu, piemēro arī gadījumos, kad parādnieks saņem:

1) mācību iestādes audzēkņa stipendiju;

2) summas zaudējumu atlīdzināšanai par personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve;

3) (izslēgts ar 17.12.2009. likumu).

(2) Vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Tad ziņo par to!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu