«Strādā no mājām un nopelni 100 eiro dienā!» Tiešām?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Sludinājumi, kas sola ātru un vieglu peļņu, ir kā medusmaize vieglas naudas tīkotājiem. Nereti sociālajos tīklos parādās ieraksti, kas vēsta – «vēlies strādāt no mājām un nopelnīt 100 eiro dienā?» un tamlīdzīgi brīnumsaukļi. TVNET lūdza Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) skaidrot, kas slēpjas aiz šiem solījumiem.

FKTK Licencēšanas un juridiskā departamenta vecākais juriskonsults Ingus Valtiņš skaidro, ka ieguldītājiem

pirms iesaistīšanās aizdomīgos darījumos vajadzētu trīs reizes apdomāt, apsvērt un pārbaudīt visu pieejamo informāciju par finanšu pakalpojumu sniedzēju.

«Nevajag uzreiz ticēt telemārketingam vai aizdomīgiem e-pastiem, kas sola vieglu peļņu,» norāda Valtiņš.

Tāpat FKTK pārstāvis norāda, ka licencētam finanšu pakalpojuma sniedzējam būs skaidri norādīta un atrodama uzņēmuma fiziskā atrašanās vieta, atbildīgās personas un sūdzību izskatīšanas kārtība, kas nelicencētām kompānijām neparādās un var tikt nomaskēta aiz skaistiem solījumiem par viegli gūstamu peļņu.

«Ja iedzīvotājus māc šaubas par konkrētu finanšu pakalpojumu sniedzēju autentiskumu un godaprātu, tie var vērsties pie FKTK vai, ja kompānija reģistrēta citā valstī, pie attiecīgās valsts uzraudzības iestādes, kas palīdzēs tikt skaidrībā,»

iesaka FKTK pārstāvis, uzsverot, ka jābūt uzmanīgiem un nekādā gadījumā nedrīkst nodot savu bankas karšu datus vai citu sensitīvu informāciju.

FKTK mājaslapā arī atrodams tā dēvētais melnais saraksts jeb brīdinājums par nelicencētiem pakalpojumu sniedzējiem un aizdomīgiem finanšu darījumiem.

Tāpat FKTK sadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienestu un PTAC, brīdinot par aizdomīgiem tirgus dalībniekiem.

Savukārt PTAC pārstāve Sanita Gertmane apstiprina, ka

2017. gadā aizdomīgo interneta vietņu sarakstā ir iekļautas piecas interneta vietnes, kas piedāvā finanšu pakalpojumus.

Tam par iemeslu bijis fakts, ka pakalpojumu sniedzēji nav licencēti Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), līdz ar to tiem nav tiesību nodarboties ar ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu un uzturēt atvasināto finanšu instrumentu tirdzniecības platformu. Šā gada sākumā iekļautas ir vēl četras šādas interneta vietnes.

«Sūdzību skaits par šādām vietnēm nav liels, par lielāko daļu aizdomīgo interneta vietņu uzzinām, veicot pārbaudes, vai no FKTK, kas arī uzrauga šo jomu, jo komisijā pakalpojumu sniedzējiem ir jāreģistrējas,» norāda Gertmane.

Patērētājs var noteikt, vai šie ir negodīgi finanšu pakalpojumi, pārbaudot, vai šis pakalpojumu sniedzējs ir atrodams FKTK reģistrā; ja tur tā nav, šādiem darījumiem piekrist nevajadzētu un nedrīkst iesaistīties piedāvātajā pakalpojumā, iesaka Gertmane.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Tad ziņo par to!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu