Miris vientuļais Naidžels - putns, kas dzīvoja ar mākslīgiem draugiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Mirusi vientuļā Jaunzēlandes sulla vārdā Naidžels - putns, kurš vairākus gadus dzīvoja uz neapdzīvotas salas, atrasts miris līdzās savam partnerim, mākslīgam šīs sugas putnam, ziņo «The Guardian».

Mana salā Jaunzēlandē Naidžels dzīvoja piecus gadus. Viņš bija vienīgais šīs sugas pārstāvis uz salas, taču līdz ar viņu šajā apkaimē atradās vēl 80 mākslīgas sullas.

Nekustīgus putnu atdarinājumus salā novietoja dabas teritorijas pārvaldnieki. Viltus putnos tika ievietotas speciālas ierīces, ar kuru palīdzību Manas salā tika raidītas sullu putnu balsis. Šādā veidā pārvaldnieki mēģināja piesaistīt jaunas putnu kolonijas, kas salā varētu apmesties uz dzīvi.

Naidžels bija pirmais putns, kas par savām mājām uzskatīja Manas salu. Putns 2013. gadā teritorijā ieradās vienatnē.

«Naidžels bija ļoti uzticams kolonijai,» situāciju komentējis aizsargājamās dabas teritorijas pārvaldnieks Kriss Belss, kurš gan dzīvo, gan strādā uz salas. «Es uzskatu, ka tā bija diezgan nomākta eksistence. Neatkarīgi no tā putns bija vientuļš, viņš pavisam noteikti nekad nesaņēma neko pretī un tā noteikti bija ļoti dīvaina pieredze.»

Kad pirms pieciem gadiem Naidžels ieradās uz salas, viņš sāka izrādīt interesi par vienu no viltus sullām, kas vizuāli izskatījās tieši tāpat kā citi viņa sugas pārstāvji. Naidžels pavadīja daudz laika blakus šai konkrētajai replikai.

Vientuļais putns nomira vien dažas nedēļas pēc tam, kad salā parādījās vēl trīs dzīvas sullas. Teritorijas pārvaldnieki cerēja, ka Naidželam izdosies komunicēt ar jaunajiem salas iemītniekiem, tomēr tā nenotika. Viņš turpināja pavadīt laiku blakus neīstajam putnam.

«Viņš palīdzēja piesaistīt citus putnus, jo sullām patīk ligzdot vietās, kur citas sullas to jau ir darījušas. Ir ļoti skumji, ka viņš nomira, taču tas nebija velti,» sacīja Bells.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu