Kā beigt vilcināties un ieviest sen kārotās izmaiņas sevī?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Pārmaiņas vienmēr prasa laiku un piepūli. Lai nonāktu virsotnē, vienmēr jāsāk ar pirmo soli. «Psychologytoday.com» piedāvā piecpakāpju tehniku, kas palīdzēs nonākt pie sen kārotā rezultāta, ko vēlies panākt. Galvenais ir sākt!

 
Foto: pexels.com

Nosaki virzienu!

Ja esi kā vairākums, iespējams, vēlies vēl kaut ko pastudēt, uzrakstīt kādu stāstu vai justies pārliecināti. Kā ar svara zaudēšanu un formas atgūšanu? Sākumā izvēlies vienu personisku izmaiņu, ko vēlies panākt. Pēc tam padomā, kāpēc tieši šis mērķis tev ir svarīgs. Kāds no tā būs labums? Vai iegūsi kādas priekšrocības? Vai pazudīs kāda problēma? Tad pieraksti visu, ko iegūsi, ieviešot izmaiņas sevī.

Tagad uzraksti konkrētu mērķi, kas ir saprātīgs, izmērāms un kontrolējams. Piemēram, ja vēlies zaudēt svaru, nosaki, cik tieši gramu zaudēsi nedēļas laikā. Visbeidzot pieraksti apņemšanos uz papīra vai aizsūti sev kā atgādinājumu uz mobilo telefonu. Pierakstīšana ne tuvu negarantē mērķa sasniegšanu, taču tas ir labs sākums.

 
Foto: pexels.com

Attīsti pieņemošu attieksmi

Negatīvu ieradumu laušana parasti aizņem daudz laika. Taču tūlītēju apmierinājumu pasaulē ilgstošus centienus ir grūti pieņemt.

Pieņem, ka ilgtermiņa pozitīvas izmaiņas prasīs laiku un pūles, tad tev būs mazāk iespēju iekrist tūlītēja apmierinājuma lamatās, kur tu gaidi, ka iegūsi kāroto ātri un viegli. Ātra un viegla rezultāta gaidīšana ir iemesls novilcināšanai.
Prokrastinācijas gadījumā atlikšana ir redzamais aspekts, taču aiz tā slēpjas kas cits. Ja vēlies pārvarēt bailes no neizdošanās, pieņem, ka nāksies atrisināt visus procesus, kas slēpjas aiz šīm bailēm.

 
Foto: pexels.com

Atpazīsti «jā, bet...» domāšanu

Problēmas ieraudzīšana ir svarīgs solis tās atrisināšanas virzienā. «Jā, bet...» atbilde ir ierasta novilcināšanas metode. Ar «jā» tu piekrīti, ka ir nepieciešamas pārmaiņas, taču ar «bet» atrodi iemeslus, kāpēc to nevari izdarīt.

Tu it kā piekrīti, ka izmaiņas ir nepieciešamas, bet ne šobrīd. Piemēram, ja saki, ka tev nepieciešams attīstīt vairāk pārliecības, bet šobrīd tam neesi vēl gatava. Sevis mainīšanas kontekstā nepastāv tāds jēdziens kā «gatavs», jo ir dažādas gatavības pakāpes.

Šāda veida nostāja parasti apklusina iekšējos konfliktus. Taču, ja vēlies izkļūt no šīm lamatām, tev nāksies mainīt cēloņus, kas slēpjas aiz šāda veida domāšanas.

 
Foto: pexels.com

Pārvari «jā, bet...» domāšanu

Kad vilcinies, lai ieviestu pārmaiņas, pārbaudi, vai tev nav piemetusies «jā, bet» domāšana (..bet man nav laika! ..bet šobrīd nav īstais brīdis! utt.). Atpazīsti, kāda veida «..bet» tu parasti izmanto, un pieraksti tos. Kādi ir pierādījumi tam, kas seko aiz «bet», - vai tam piekrīt tavs labākais draugs?

Problēmas definēšana norāda virzienu, kurā meklējams tās risinājums. Izmanto jebkādus līdzekļus, lai pārslēgtos no «jā, bet...» domāšanas uz «es varu» domāšanu.

 
Foto: pexels.com

Sper pirmos soļus pozitīvu izmaiņu virzienā

Vairums personisko izmaiņu nav tik grūtas kā sākotnēji šķiet. Tiklīdz ir sperts solis uz priekšu, ir daudz vieglāk turpināt, nekā atkrist atpakaļ. Ja tev ir izdevies pārvarēt «jā, bet» domāšanu, tad tu jau esi uz pareizā ceļa un jāturpina vien iet.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu