Iesaka Džeimijs Olivers! Itāļu porčeta Jaungada galdam

FOTO: FOX

Vecgada vakars – tās ir lielās vakariņas ģimenes lokā, ballītes un jaukas tikšanās ar draugiem. Gada nogalē viesi ir jālutina ar īpašiem ēdieniem, piemēram, tradicionālā cūkgaļas cepeša vietā var pasniegt itāļu porčetu.

«Itāļu porčeta (cūkas filejas rulete) ir īsts mamutu ēdiens, ar kuru var pabarot teju 30 cilvēkus. Tās pasniegšana nav klasiska svētku tradīcija, taču dažos aspektos cūkgaļa ir labāka nekā liellopu gaļa vai tradicionālais tītars,» saka pavārs Džeimijs Olivers.

To, kā pagatavot izcilu porčetu, Olivers stāsta raidījumā «Džeimija itāļu Ziemassvētki». Pavārs kopā ar savu seno draugu Dženaro Kontaldo kalnu ciematiņā Valledaostā, sniegotajos Itālijas Alpos, posīs svētku galdu ar izsmalcinātu itāļu garšu.

Piedāvājam itāļu porčetas recepti no Džeimija Olivera krājumiem.

Sastāvdaļas

  • 1 x 5 kg labi audzētas cūkas muguras filejas ar ādu
  • 4 sarkanie sīpoli
  • 15 šķēles labi audzēta kūpināta šķiņķa (pancetta)
  • olīveļļa
  • 50 g nesālīta sviesta
  • 1 ēdamkarote fenheļa sēklu
  • 400 g brīvi audzētu vistu aknu, notīrītas, sagrieztas
  • 1 buntīte svaigas salvijas (30 g)
  • 1 buntīte svaiga rozmarīna (30 g)
  • ½ pudeles baltvīna
  • 200 g žāvētu augļu: aprikozes, dzērvenes, dažāda veida rozīnes
  • 50 g ciedru riekstu
  • 100 g parmezāna siena
  • 200 g rīvmaizes
  • 125 ml «Vin Santo» vai cita itāļu deserta vīna
  • 8 burkāni
  • 2 ēdamkarotes miltu (ar kaudzi)
  • 500 ml dabīgā vistas buljona

Pagatavošana

Pirms gatavošanas atlaidina gaļu līdz istabas temperatūrai. Gatavo pildījumu. Notīra un smalki sagriež sīpolus, šķiņķi sagriež plānās šķēlītēs; visu saber uz lielas pannas, pievieno sešas ēdamkarotes eļļas, sviestu un fenheļa sēklas. Apcep vidējā karstumā piecas minūtes, regulāri apmaisot.

Pa to laiku smalki sagriež aknas un zaļumus. Pannā iemaisa aknas, pēc tam zaļumus un 50 ml vīna. Raupji sasmalcina un pievieno žāvētos augļus, pēc tam - ciedru riekstus. Maisot apcep piecas minūtes, tad noņem no plīts un ļauj atdzist. Smalki pārrīvē pāri parmezānu. Apgrauzdē rīvmaizi un ar rokām iemaisa to vēsā pildījumā.

Cūkgaļu izklāj uz paplātes, ar ādu uz leju. Bagātīgi apkaisa ar jūras sāli un melnajiem pipariem, pēc tam pārlej un ierīvē pusi no «Vin Santo». Uzliek pildījumu, pārlej pāri atlikušo «Vin Santo», tad satin gaļu rullī, iespējami stingri saspiežot pildījumu. Apsien ar pārtikas (gaļas) auklu. Pēc tam veic iegriezumus ādā un tauku slānītī. Visu bagātīgi apslaka ar eļļu.

Kad gaļa sagatavota cepšanai, pilnībā (līdz 240 ºC) uzkarsē cepeškrāsni. Nomazgā burkānus, tos izliek lielā cepampannā. Tur ievieto porčetu, apslaka ar 500 ml ūdens un atlikušajiem 325 ml vīna.

30 minūtes cep karstā krāsnī, pēc tam samazina temperatūru līdz 180 ºC, un turpina cept aptuveni četras līdz piecas stundas vai arī tik ilgi, līdz gaļa kļūst patiešām mīksta, ik pa laikam aplaistot ar taukiem. Izņem porčetu no krāsns un ļauj atdzist vismaz 30 minūtes.

Lielāko daļu tauku no pannas savāc burciņā, tos var paglabāt ledusskapī garšīgai cepšanai kādu citu dienu. Cepampannu turpina karsēt uz vidējas uguns. Pannā iekaisa miltus, samīca burkānus un sajauc ar sīkajiem pārpalikumiem. Pielej buljonu un ik pa brīdim maisot karsē tik ilgi, līdz mērce iegūst vēlamo konsistenci. Izkāš mērci caur rupju sietu, izspiežot visu ar karoti, tad pievieno garšvielas, līdz mērce šķiet ideāla.

Sagriež un pasniedz brīnišķīgo porčetu.

«FOX Life» līdz pat jaunajam gadam skatāmi vairāki Ziemassvētku speciālizlaidumi kopā ar atraktīvo britu pavāru Džeimiju Oliveru. Tostarp svētdien, 31.decembrī, plkst. 08:00 un 13.55 skatāms visjaunākais raidījums - «Džeimija itāļu Ziemassvētki».

Uz augšu