Rīgas Zoodārzā atklāta Terārija jaunā ekspozīcija

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

21. decembrī plkst. 14.00 notika Terārija ēkas iekštelpu ekspozīciju atklāšanas pasākumu. Pasākuma laikā klātesošie devās ekskursijā, iepazīstot Jurģus piedzīvojušos dzīvniekus: grifu pērļvistas, sarkanastes žako, surikatus, klinšu damanus. Vislielāko pārsteigumu radīja galvenās Ziemassvētku dāvanas atvēršana, proti, ielūkošanās jaunajā ekspozīcijā ar kailajiem smilšracējiem.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes loceklis Edgars Vītols: «Šodien ir īpaša diena! Pateicoties mūsu ilggadējiem atbalstītājiem, esam pabeiguši Terārija ēkas iekštelpu daļēju pārbūvi un esam gandarīti par paveikto. Mūsu apmeklētājiem ir atkal dota iespēja vērot tik iemīļoto surikatu ģimeni arī ziemā iekštelpu ekspozīcijā, kā arī aplūkot vēl četras Āfrikas dzīvnieku sugas. Lielākais izaicinājums bija sagatavot komfortablus turēšanas apstākļus interesantajiem dzīvniekiem kailajiem smilšracējiem. Jaunas ekspozīcijas atklāšana tieši šodien ir jauka dāvana Ziemassvētkos gan dzīvniekiem, gan apmeklētājiem un arī zooloģiskā dārza darbiniekiem.»

Jauna dzīvnieku suga Zoodārzā – kaili un sabiedriski alu racēji no Āfrikas – kailie smilšracēji

Pirmo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā Terārija ēkā ir aplūkojami neparasti un ļoti interesanti alu dzīvnieki ar milzīgiem zobiem – kailie smilšracēji (Heterocephalus glaber). To nosaukums ir ļoti precīzs, jo tiem tik tiešām nav apmatojuma – daži desmiti matiņu uz ķermeņa esot pietiekami daudz šai sugai.

Alu sistēmas veidošanai tie izmanto gan ķepas, gan arī milzīgos priekšzobus… Vienā alu labirintā dzīvo viena ģimene – viena māte, daži tēviņi un daudz sterilu darba dzīvnieku. Mazuļi dzimst tikai saimes mātei. Saime arī uzskatāmi īsteno darba dalīšanu būvējot tuneļus – pirmais izkasa un atgrauž smilšu čupiņu, kuru ar kājām aizkasa nākošajam. Un tā līdz pēdējais šajā ķēdītē smiltis izmet ārā no alām...

Savā starpā šie dzīvnieki sazinās ar 18 dažādiem balss signāliem un alu labirintos pārvietojas vienlīdz ātri gan uz priekšu, gan atpakaļgaitā....

Zoodārza darba laiks svētku dienās

Rīgas Zoodārzs ir atvērts apmeklētājiem katru dienu, arī 1. janvārī. Biļešu kases atvērtas no plkst. 10.00-19.00, savukārt ne tikai jaunos Terārija iemītniekus, bet arī pārējos dzīvniekus apskatīt un Ziemas nakti Zoodārzā baudīt var līdz pat 21.00.

Turpretī 24. un 31. Decembrī Ziemas naktis nenotiks, jo zoodārza kases būs atvērtas no plkst. 10.00-14.00, savukārt zoodārzā uzturēties varēs līdz 15.00.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu