Sākusies jaunā lūšu medību sezona

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Sākot ar šodienu Latvijas mežos sākusies jaunā lūšu medību sezona, liecina Valsts mežu dienesta izdotais rīkojums «Par pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma izmaiņām 2017./2018. gada medību sezonā».

VMD aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka Latvijā intensīvākās lūšu medības notiek pirmajās 5-6 nedēļās pēc sezonas atklāšanas 1. decembrī. Tomēr lūšu medību intensitāti, iespējams, var nākties bremzēt, jo populācijas stāvoklis var strauji pasliktināties. Tas tādēļ, ka spēcīgākie lūši, atšķirībā no vilkiem, var nogalināt savus vājākos sugasbrāļus. Tādā veidā lūši paši spēj pietiekami labi regulēt savu populāciju. Daudzi mazie lūsēni, iespējams, aiziet bojā dabiskā nāvē, taču šī fakta ietekme uz populāciju nav liela.

Kā zināms, lūsi Latvijā drīkst medīt vienīgi izņēmuma gadījumos un jāveic populācijas monitorings. Tiesa, lūsim aizsargājamas teritorijas nav jāierīko, kā tas jādara citur Eiropā.

Lūšu aizsardzības pasākumi un reintrodukcija novedusi pie tā, ka šī lielo plēsēju suga Eiropā pašlaik atgriežas visveiksmīgāk. Latvijā ir izstrādāts arī lūšu aizsardzības plāns, kura mērķis paredz saglabāt sugas dabiskās plēsoņas funkcijas un nodrošināt nepārtrauktu Baltijas populācijas areālu. Tādēļ Latvijā jāsaglabā ne mazāk kā 600-650 lūšu.

Lūšu populācijas Latvijā ir novērtēts kā stabils un labvēlīgs. Kopš 2003. gada lūšu daudzums Latvijā ir krietni pieaudzis un tagad jau gandrīz sasniedz vides ietilpības robežu. Lūši galvenokārt pārtiek no stirnām, taču ēd arī mežacūku sivēnus un zaķus. Pēdējā laikā arvien nozīmīgāku vietu lūšu ēdienkartē ieņem bebri.

Kā ziņots, iepriekšējā, 2016./2017. gadamedību sezonā pieļaujamais nomedīšanas apjoms ir 150 lūšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu