Pienācis laiks skatīties uz lūšiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola

Apmeklētāji sūdzas, ka Līgatnes dabas taku voljērā nevar ieraudzīt lūšus. «Šobrīd lūši ir lieliski pamanāmi,» aicinot uz Līgatni skatīt piecus lielos meža kaķus, kas jau ietērpušies baltos, pūkainos ziemas kažokos, saka zvērkope Velga Vītola.

Lapas jau ir daļēji nokritušas, zemes fons ir brūni dzeltens, bet lūši ir balti, tāpēc labi saskatāmi, skaidro zvērkope, kurai apmeklētāji mēdz sūdzēties, ka gadiem braucot uz Līgatni, bet lielos kaķus neredzot. Patiesībā lūši voljērā neslēpjas, vien lieta tāda, ka mūsdienu cilvēks vairs neprot dabā neko saredzēt.

Urbānais datorcilvēks pamana tikai to, kas ir liels un spilgts.

Līgatnē lūši mitinās kopš 1997. gada. Šobrīd voljēru apdzīvo kupla lūšu ģimene – tētis, mamma un trīs abu meitas.

«Par lūšiem ir daudz mītu,» saka Vītola. Viens no tiem: Līgatnes dabas takās lūšu nemaz nav – visi uzkāpuši kokos un aizbēguši! «Lūši nelec no viena koka uz otru desmit, divdesmit metru attālumā,» smejas zvērkope. Lūši lieliski jūtas voljērā, kurā mēdz nosnausties zem kritušiem kokiem. Lietus laikā lielie kaķi uzturas zem nojumes.

Latvija ir lūšiem bagāta zeme! Tomēr tā ir liela veiksme – dabā ieraudzīt lūsi, kas ir piesardzīgs un gudrs dzīvnieks, tāpēc noslēpjas jau labu brīdi pirms cilvēka parādīšanās. «No lūšiem nav jābaidās – uz galvas nelēks. Neviens lūsis vēl nekad nav uzbrucis cilvēkam.» Toties zaķiem, stirnām un putniem gan jāpiesargās, jo lūsis ir labs mednieks. «Sīli lūsis apēd, bet krauklim spriež nāvessodu un pamet,» stāsta Vītola. Vāveres gan pa lūšu voljēru lēkā uz nebēdu. Kaķveidīgie tās neķer. «Murrā, šņāc, rūc!

Uzvedas tieši tāpat kā mājas kaķi.

Lūši asina nagus un mazgājas ilgāk nekā ēd. Skaistumkopšana ir līmenī,» smejas zvērkope. Lūši aktīvi ir vakarā un naktī, bet pa dienu gulšņā un laiskojas.

Lūšu mīļākais ēdiens ir svaiga vistas vai liellopu gaļa – galvenais, lai nebūtu sasalusi, jo atšķirībā no citiem gaļēdājiem lūši cietu gaļu neēd.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu