PVD aptur divu veidu importa zīmolu suņu un kaķu barības izplatīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir apturējis divu veidu importa zīmolu suņu un kaķu barības izplatīšanu, jo tajās konstatēts karbamīds, informēja PVD.

PVD ir apturējis zīmola «Nestle Purina Petcare France» kaķu barības «Purina Pro Plan opti – light low fat rich in turkey» ar partijas numuru 6358091101 (derīguma termiņš 06.2018.) un zīmola «Dr.Clauder solution for pets Gmbh» suņu barības «Sensitive adult lamb&rice» ar partijas numuru 151 (derīguma termiņš 31.05.2019.) izplatīšanu.

Barības partiju izplatīšana apturēta un paņemti paraugi atkārtotai izmeklēšanai. Kad tiks saņemti analīžu rezultāti, dienests lems par turpmāko rīcību.

PVD informēja, ka kopumā laboratoriskai izmeklēšanai uz Dānijas laboratoriju «Fødevarestyrelsens Laboratorie Aarhus» tika nosūtīti pieci dažādu ražotāju suņu un kaķu barības paraugi. Laboratorija testēšanu veica, izmantojot divas metodes. Vienā gadījumā karbamīda saturs tika noteikts mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru viļņu garuma, bet otrā gadījumā tas tika noteikts, mērot optisko blīvumu pie 435 nanometru viļņu garuma.

PVD informēja, ka, mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru viļņu garuma, Dānijas laboratorija karbamīdu konstatējusi visos piecos ārvalstu ražotāju paraugos, bet, izmantojot normatīvajos aktos noteikto izmeklēšanas metodi, 435 nanometru viļņu garumu, tas tika konstatēts tikai divos dzīvnieku barības paraugos.

PVD ir pieprasījis Dānijas laboratorijai skaidrojumu, vai uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās barības paraugi, kuros tika konstatēts karbamīds, izmeklēti ar atbilstošu metodi – 435, nevis 420 nanometru viļņu garumu. Šāds jautājums radies, ņemot vērā acīmredzamo analīžu rezultātu atšķirību, kas veidojas, testējot paraugus ar vienu vai otru metodi, informēja PVD. Līdz šim no Dānijas laboratorijas ir saņemta vien neoficiāla informācija, ka tā kļūdījusies testēšanas metodes izvēlē.

Līdztekus PVD gaida laboratorisko izmeklējumu rezultātus no laboratorijas Austrijā «Osterreichische Agentur fur Gesundheit und Ernarungsicherheit GmbH», uz kuru atkārtotai laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīti to uzņēmumā «Tukuma straume» ražoto produktu paraugi, kuros Dānijas laboratorija bija konstatējusi karbamīdu. Austrijas laboratorijā paraugi tiek izmeklēti ar abām metodēm.

Ja Austrijas laboratorijā, izmeklējot šos paraugus ar normatīvajos aktos noteikto metodi, karbamīds netiks konstatēts, PVD atcels visus uzņēmumam «Tukuma straume» piemērotos ierobežojumus suņu barības «Dogo» un kaķu barības «Ņau ņau», kā arī izejvielu izplatīšanai.

«Dienests jau iepriekš ir uzsvēris, ka visas savas darbības var balstīt vienīgi uz oficiālās kontroles ietvaros veiktām pārbaudēm, tostarp, laboratorisko izmeklējumu rezultātiem», sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, piebilstot, ka šī iemesla dēļ PVD nedrīkst būt ne mazākās šaubas par izmeklējumu ticamību. Situācija, ka laboratorijas neprofesionalitātes dēļ cieš uzņēmums, nav pieļaujama.

Jau ziņots, ka PVD «Tukuma straume» ražotajā barībā «Dogo ar mājputnu gaļu» 17.augustā konstatējis neatļautu vielu - karbamīdu jeb urīnvielu. Minētās barības partijas numurs (kods) ir 2870, un tās derīguma termiņš ir līdz 2018.gada 29.jūnijam.

Turpretī 25.augustā PVD karbamīdu ir konstatējis arī citos laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos AS «Tukuma straume» ražoto produktu un ražošanā izmantoto izejvielu paraugos.

«Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs aģentūrai LETA teica, ka uzņēmums pats paņēmis barības paraugus un nosūtījis tos neatkarīgām pārbaudēm. Vēlāk «Tukuma straume» saņēma neatkarīgas, akreditētas un starptautiskas laboratorijas «Agrolab Group» analīžu rezultātus, kuri neapliecināja karbamīda esamību uzņēmuma ražotajā barībā suņiem un kaķiem.

Karbamīds (urīnviela) ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu