Cik mīļi! Līgatnes mežacūka pārsteidz ar četriem rukšiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Netipiski šim gadalaikam Līgatnes dabas takās mītošajai mežacūkai Magonei «atskrējuši» četri sivēntiņi. Rukši ir rotaļīgi, apvēlušies un čuč netālu no apmeklētāju skatu platformas.

Šis ir neparasts rudens sezonas notikums, jo mežacūkām mazuļu dzimšanas laiks parasti ir pavasarī – no marta beigām līdz maija vidum. Šogad pavasarī neviena no Līgatnes dabas takās mītošajām mežacūkām nelaida pasaulē mazuļus. Tikai retos gadījumos mežacūkas ar vēlu rudenī dzimušiem mazuļiem ir manāmas arī savvaļā. Kad piedzima mazie, izrādījās, ka neviens no dabas taku darbiniekiem nebija gatavojies ģimenes pieaugumam mežacūku saimē šajā gadā.

Mežacūka Magone ir jauna māmiņa, un jaundzimušie sivēntiņi ir tās pirmie mazuļi.

Magone ir dzimusi savvaļā, tomēr kājas savainojuma dēļ dažu mēnešu vecumā nonāca cilvēku gādībā. Magone ir saradusi ar cilvēkiem, tāpēc mazuļus neslēpj no Līgatnes dabas taku darbiniekiem un apmeklētājiem.

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Magone ir ļoti rūpīga māmiņa. Tā mazuļus gan pieskata, gan aizved uz labākajām barošanās vietām, gan arī ļauj tiem pablēņoties, stāsta Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange.

Mežacūku mazuļi piedzimst sīciņi, ar svītrainu kažociņu, bet labi attīstīti – jau nākamajā dienā pēc dzimšanas var doties mātei līdzi uz citu migas vietu.

Jau pēc dažām dienām var novērot, ka mazuļi mēģina pagaršot mātei nolikto barību un sāk rotaļāties. Magonei nav jāpiepūlas mazuļu auklēšanā, jo sivēntiņi paši pieskata, kurp dodas māmiņa, un bariņā tek līdzi.

Magones sivēntiņi ir īsti rakari, kas krietni daudz laika pavada blēņojoties un spēlējoties.

Sivēni rotaļājas ar koka gabaliņiem, zariņiem vai sūnu kumšķiem, ko katrs mēģina aizvilkt savā virzienā, apgāzt ar šņukuru vai sapluinīt.

Meža cūku voljerā mītošās sivēntiņu tantes Lilija, Mūsa un Grietiņa labprāt ietur distanci no Magones mazuļiem. Sivēntiņu tēvs Ansis labprāt pievienojas mazuļu kompānijai ēšanas laikā, tomēr ir diezgan piesardzīgs un labprāt izvēlas turēties lielākā attālumā no saviem ļoti kustīgajiem pēcnācējiem, stāsta Lange.

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Magone ar saviem sivēntiņiem ir iekārtojusi migu nojumē netālu no apmeklētāju skatu platformas un ir labi redzama arī atpūtas laikā. Divu mēnešu laikā sivēnu apmatojuma krāsojums kļūs pelēks kā pieaugušām mežacūkām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu