Miruši jaundzimušie sivēni, nomocītas grūsnas sivēnmātes. Nepatīkami skati no cūku fermas (7)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slimi, ievainoti dzīvnieki, kuriem netiek sniegta palīdzība, šauros sprostos ieslodzītas grūsnas sivēnmātes; dzīvnieku sišana ar elektrošoku pa galvu. Tā dzīvnieku dzīves apstākļus cūkkopības uzņēmumā raksturo organizācijas «Dzīvnieku brīvība» pārstāve Katrīna Krīgere. Dzīvnieku aizsardzības aktīvista SIA «Baltic Pork» uzņemtais video jau aplidojis sociālos tīklus. Fermas pārvaldnieks video raksturo kā tendenciozu. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skaidro, ka pārkāpumi ir konstatēti, sākta administratīvā lietvedība.

2017. gada jūnijā un jūlijā dzīvnieku aizstāvības aktīvists dokumentēja SIA «Baltic Pork» darbību, konstatējot sistemātiskus likuma pārkāpumus uzņēmuma darbībā, skaidro Krīgere. Pēc «Dzīvnieku brīvības» pārstāvju domām, pārkāpumi bijuši sistemātiski un ilgstoši, lai gan PVD regulāri pārbaudījis uzņēmumu, kurā mīt 10 000 dzīvnieku. «Dzīvnieki ir iesprostoti būros – tiem ir garlaicīgi. Tāpat kā ikvienai dzīvei būtnei, cūkām vajadzīgas aktivitātes. Fermā tās var tikai grauzt sprosta režģus.»

Dzīvnieku aizstāvji uzskata, ka ir izslēgta iespēja, ka fermas darbinieki būtu varējuši noslēpt pārkāpumus no PVD inspektoriem, jo fermas iekārtojums pat teorētiski nepieļauj tik liela skaita grūsnu sivēnmāšu turēšanu atbilstoši likuma prasībām.

«Tas liek uzdot jautājumu, cik vēl šādu fermu Latvijā netraucēti pārkāpj likumu PVD acu priekšā?»

PVD tomēr atzīst, ka aizdomas par grūsnu sivēnmāšu turēšanu nepiemērotos apstākļos apstiprinājās. SIA «Baltic Pork» turpmāk būs pastiprinātā Pārtikas un veterinārā dienesta uzmanības lokā. Vienlaikus dienests izvērtēs iepriekš SIA «Baltic Pork» veikto pārbaužu rezultātus un inspektora atbildību. Arī citās cūku novietnēs, veicot biodrošības pārbaudes, pastiprināta uzmanība tiks pievērsta labturības prasību ievērošanai, sola PVD.

Fermā atrodamās ražošanas iekārtas bija atļautas līdz 2012. gada beigām. Neskatoties uz to, ka ferma tā arī netika pārbūvēta, PVD piecus gadus no vietas nav konstatējis fermas neatbilstību Latvijas likumiem un ES direktīvām, sašust turpina dzīvnieku aizstāvji.

Pēc viņu domām, šis nav pirmais gadījums, kad PVD ilgstoši pieļauj likuma pārkāpumus industriālajās fermās.

Nofilmētais materiāls ir tendenciozs un briesmīgs izskatās tikai no malas – tiem, nav bijuši industriālās cūku fermās, saka Siguldas novada Allažu pagasta SIA «Baltic Pork» pārvaldnieks, lūdzot savu vārdu neatklāt, jo jau šobrīd viņa e-pastu esot pārpludinājušas draudu vēstules. Viņš saka, ka nav viegli tikt galā ar cūkām, kurām ir savs raksturs un ieradumi, reizēm ne tie draudzīgākie vienai pret otru. «Ir nofilmēts kritušo dzīvnieku konteiners, bet dzīvnieki mirst!

Nepatīkamus skatus var arī slimnīcā safilmēt.

Cūkām gadās aborti, un šie dzīvnieki tiek atšķirti no pārējiem, cūkas ir bara dzīvnieki un kaujas savā starpā,» dzīvnieku turēšanas nianses skaidro pārvaldnieks. Pārvaldnieks ir sašutis par cilvēku divkosību: «Sociālajos tīklos ir viena attieksme, bet kad jāiet uz veikalu balsot ar naudas maku – cita. Patērētāji izvēlas lētāko, industriāli audzēto cūku gaļu.

Mēs jau varam samazināt ganāmpulku un ražot bioloģisku cūkgaļu, bet tā būs trīsreiz dārgāka.

Viss ir atkarīgs no patērētāja izvēles,» saka pārvaldnieks.

PVD paskaidro, ka fermās regulāri konstatē dažāda rakstura, arī labturības prasību pārkāpumus, kas cūku turētājiem noteiktos termiņos jānovērš. Gadījumos, kad tas netiek darīts vai arī nopietnu pārkāpumu gadījumā uzņēmumi ir saukti pie administratīvās atbildības.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu