Atcelts pasākums visai ģimenei «Audz liels, stiprs un vesels»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Nepiemērotu laikapstākļu dēļ Rīgas Zoodārzā šodien paredzētais pasākums visai ģimenei «Audz liels, stiprs un vesels» pārcelts uz 23. un 24.septembri, informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākums iecerēts, lai pievērstu sabiedrības uzmanību pareizas bērnu augšanas jautājumiem un atzīmētu jaunā mācību gada sākumu, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatoru pārstāve Tanita Tamme.

Pasākumā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) medmāsas svērs un mērīs bērnus, lai vecāki varētu pārbaudīt sava bērna auguma un svara atbilstību bērna vecumam. Pasākumā izmērīt savu garumu un nosvērties varēs bērni, sākot no zīdaiņa vecuma līdz pat 11 līdz 13 gadu vecumam, kas ir pēdējā robeža, lai varētu novērst bērnu augšanas problēmas, ja tādas tiek konstatētas.

Akcijas «Audz liels, stiprs un vesels» mērķis ir atgādināt, cik svarīgi sekot līdzi bērna auguma un svara attiecībai, veicot regulāras pārbaudes, tostarp atgādināt, ka zīdaiņi līdz gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi. Bērni līdz četru gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi sešos mēnešos, turpretim veselam bērnam auguma un svara mērījumi jāveic vismaz vienu reizi gadā.

BKUS endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne norāda, ka bērna attīstību un augšanu visos vecumos ietekmē augšanas hormons, kas atstāj iespaidu ne vien uz bērna ārieni, bet ietekmē vielmaiņas procesus organismā, kā arī veic nozīmīgas funkcijas kaulu augšanas procesā. «Ja augšanas hormons izdalās nepietiekami, bērna augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem attiecīgajā vecumā, savukārt, ja hormons izdalās pastiprināti, bērns izaugs lielāks par saviem vienaudžiem. Protams, ne vienmēr mazs augums bērnam nozīmē to, ka viņam ir veselības problēmas. Arī gēni nosaka gan bērna garumu, gan svaru, taču gadās, kad vecāki par iespējamām problēmām aizdomājas tikai tad, ja, piemēram, meitenei pusaudžu vecumā nesākas mēnešreizes,» skaidro ārste.

Lai pārliecinātos, ka bērns tiešām ir vesels, viņa aicina veikt regulāras pamata pārbaudes, jo arī augšanas problēmu veiksmīgas risināšanas pamatā būtiska loma ir agrīnai diagnostikai.

Akciju «Audz liels, stiprs un vesels» organizē Latvijas Pediatru asociācija, BKUS un portāls «www.esaugu.lv», kurā pieejama visaptveroša informācija par bērna augšanu un iespējamiem augšanas traucējumiem, tostarp augšanas kalkulators, ar kura palīdzību iespējams noskaidrot, vai bērns aug atbilstoši vecumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu