Viens no 2560 - zaļais lokanais

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Skaists, lokans, ar ragu. Tā sociālajos tīklos tiek aprakstīts zaļš tārpiņš, kura latīniskais nosaukums ir neizrunājams - sphinx ligustri. Tas ir viens no 2560 Latvijas tauriņu sugu kāpuriem. Naktstauriņu, kas attīstās no zaļā šķēpneša, sauc par ceriņu sfingu. Tas ir viens no mūsu lielākajiem naktstauriņiem.

Kāpurs ir paprāvs – var sasniegt pieauguša cilvēka vidējā pirksta resnumu un izaugt 10 cm garš, stāsta entomologs Nikolajs Savenkovs. Kāpura raga funkcija nav īsti skaidra, bet tiek uzskatīts, ka tas palīdz izvairīties no putniem, kas mēdz apēst tauriņu kāpurus.

Cilvēkiem no jūnija līdz septembrim sastopamā zaļā kāpura rags nav bīstams. Kāpurs mitinās uz ceriņiem, ošiem, irbenēm un saulsardzenēm. Brūni pelēkais tauriņš sastopams naktīs no maija līdz jūlija beigām. Ceriņu sfings apdzīvo lašu areālu – no Atlantijas okeāna līdz Japānai.

Ceriņu sfings
Ceriņu sfings Foto: Publicitātes
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu