Vairāk nekā 4000 cilvēku aicina «Rimi» atteikties no sprostos dētām vistu olām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dažu dienu laikā jau vairāk nekā 4000 cilvēku vietnē «rimi.olucena.lv» aicinājuši mazumtirdzniecības uzņēmumu «Rimi» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības un izmantošanas, informēja biedrība «Dzīvnieku brīvība».

Jau vēstīts, ka 1.augustā dzīvnieku aizstāvības organizācija «Tušti narvai» publicēja video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar «Rimi» privāto preču zīmi. Dokumentālajos materiālos, kas iegūti šovasar vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos, ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā.

Šī ir otrā reize, kad Latvijas sabiedrība sastopas ar labturības problēmām, kas saistās ar vistu turēšanu sprostu sistēmās, informēja «Dzīvnieku brīvība». Biedrība norāda, ka ļoti līdzīga aina par sprostos turēto dējējvistu dzīves apstākļiem atklājās 2016.gada rudenī, kad biedrība «Dzīvnieku brīvība» publicēja materiālus no «Balticovo» sprostos turēto dējējvistu novietnēm Madonā, Daugavpilī un Iecavā. Tiesa, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pērn rudenī ārkārtas pārbaudēs dējējvistu labturības pārkāpumus neatklāja.

«Aicinām «Rimi» kā mazumtirdzniecības tirgus līderi rādīt sociālās atbildības priekšzīmi un izslēgt no savas piegādes ķēdes vienu no cietsirdīgākajiem un neētiskākajiem lopkopības produktiem - sprostos dētas olas. Aptaujas rāda, ka Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi, lai uzņēmumi darbojas saskaņā ar ētikas un sociālās atbildības principiem, tostarp dzīvnieku labturības jautājumos,» norāda biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītājs Aivars Andersons.

«Dzīvnieku biedrība» informē, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk uzņēmumu visā pasaulē iekļauj savā sociālās atbildības politikā un ilgtspējības vadlīnijās atteikšanos no sprostos dētām olām. Sprostos dētas olas Eiropā apņēmušies izslēgt tādi mazumtirdzniecības tīkli kā «Lidl», «Aldi», «Jerónimo Martins», «Intermarché» un citi.

Pērn rudenī pēc «Dzīvnieku brīvības» izteiktajiem pārmetumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veica ārkārtas pārbaudes uzņēmumā «Balticovo» un atzina, ka putnu blīvums visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, izņemot gadījumus atsevišķās mītnēs, kur vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties. Pārbaudēs arī konstatēts, ka «Balticovo» novietnēs putnu apspalvojums ir atbilstošs fizioloģijai. Intensīva apspalvojuma nomešana ir dabīgs process, kas pastiprinās, vistai novecojot, norāda PVD.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu