Pieci jaunie lielā dumpja mazuļi pametuši ligzdu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: dabasdati.lv

Lielā dumpja ligzdu, kuru varēja vērot tiešsaistē, pametuši visi pieci izšķīlušies mazuļi, ziņo Latvijas Dabas fonda (LDF) mikroblogošnas vietnē «Twitter» publicētā informācija.

Pētnieki ir novērojuši, ka lielā dumpja mazuļi ligzdā nav redzami jau kopš 27.maija, kas liek domāt, ka tie jau ir pametuši ligzdu pavisam.

Kā ziņots 10.maijā LDF uzsāka tiešraidi no lielā dumpja ligzdas Engures ezera niedrājā, kurā bija izšķīlušies pieci mazuļi.

Lielais dumpis Latvijā ir īpaši aizsargājama suga, jo tā izplatība kļūst nevienmērīga. Tikmēr Eiropā lielo dumpju skaits sarūk un tas iekļuvis apdraudētas sugas statusā, jo strauji izzūd to dzīvesvieta – niedrāji. Latvijā notiek pretējs process - rodas lieli vienlaidu niedrāju masīvi, samazinās ūdens virsmas apjoms, līdz ar to daudziem ezeros dzīvojošiem putniem, arī dumpim, paliek mazāk dzīvesvietas.

Tāpat ziņots, ka Ligzda atrodas niedrājā Engures ezera ziemeļu daļā un to 3.maijā atrada ornitologs Jānis Bētiņš. Atrašanas brīdī ligzdā jau bija pilns dējums - piecas olas. Mazuļi izšķīlušies laikā no 5.maija līdz 8.maijam. Dumpju mātīte jauno paaudzi audzina viena - perē, sargā no ienaidniekiem, medī pārtiku un silda cāļus. Divu, trīs nedēļu vecumā dumpji sāk pamest ligzdu, un mēnesi vecs lielais dumpis jau ir patstāvīgs putns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu