Igaunijas parlaments noraida ierosinājumu aizliegt kažokzvēru audzēšanu fermās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Igaunijas parlaments trešdien noraidīja vairāku valdošās koalīcijas un opozīcijas deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredzēja no 2028.gada 1.janvāra valstī aizliegt kažokzvēru audzēšanu fermās.

Izskatot likumprojektu pirmajā lasījumā, pret to nobalsoja 49 deputāti. 24 deputāti atbalstīja likumprojekta izskatīšanas turpināšanu, viens deputāts atturējās, bet 18 sēdei reģistrējušies deputāti nebalsoja.

Likumprojekts paredzēja grozīt Dzīvnieku aizsardzības likumu un Dabas saglabāšanas likumu. Likumprojekta iniciatori bija 14 parlamenta deputāti no valdošās koalīcijas un opozīcijas, un tas paredzēja no 2028.gada 1.janvāra aizliegt dzīvnieku turēšanu, audzēšanu un vairošanu ar mērķi iegūt kažokādas.

Likumprojekta iesniedzēji norādīja" ka desmit gadu ir pietiekami ilgs laiks, lai nepilns simts cilvēku, kas pašlaik strādā kažokzvēru fermās, pārkvalificētos vai atrastu jaunu darbu, kā arī uzņēmēji varētu pielāgoties jaunajai situācijai.

2015.gadā Igaunijā bija četras ūdeļu un lapsu kažokādu fermas un 27 šinšillu fermas, kurās kopā bija līdz 200 tūkstošiem dzīvnieku.

Lielākajā daļā valstu, kur kažokzvēru fermas ir aizliegtas, lēmums tiek pamatots ar ētiskiem apsvērumiem. Kažokzvēru fermas ir aizliegtas Austrijā, Bosnijā un Hercegovinā, Brazīlijā, Horvātijā, Lielbritānijā, Maķedonijā, Nīderlandē, Slovēnijā, kā arī Vācijas Bavārijas, Hesenes, Ziemeļreinas-Vestfālenes un Šlēsvigas-Holšteinas federālajās zemēs un Beļģijas Valonijas reģionā. Daļējs aizliegums ir spēkā ASV, Dānijā, Jaunzēlandē, Šveicē un Zviedrijā.

Igaunijas iedzīvotāji atbalsta kažokzvēru fermu aizliegumu. Valsts mēroga aptaujas, ko decembra beigās veica sabiedriskās domas kompānija «KantarEmor», rezultāti liecina, ka 81% sieviešu un 55% vīriešu neatbalsta dzīvnieku turēšanu un nogalināšanu fermās, lai iegūtu kažokādas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu