Dānijā pēc diviem gadsimtiem atgriezušies vilki

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Dānijā ir ieradušies vismaz pieci vilki, kas tur nav bijuši sastopami divus gadsimtus, ceturtdien paziņoja zoologs, kurš ieguvis DNS pierādījumus par šo dzīvnieku klātbūtni Dānijā.

Plēsīgie zīdītāji – četri tēviņi un viena mātīte – ir ienākuši no Vācijas un apmetušies lauksaimniecības reģionā Dānijas rietumos, kas ir visretāk apdzīvotā valsts daļa.

Orhūsas Universitātes zinātnieks Pēters Sunde pastāstīja ziņu aģentūrai AFP, ka šie vilki nogājuši kājām vairāk nekā 500 kilometrus.

«Mēs domājam, ka tie ir gados jauni vilki, kurus atraidījušas viņu ģimenes un kas meklē jaunas medību vietas,» piebilda zoologs.

Zinātnieki ir noskaidrojuši ģenētisko profilu pēc piecu vilku izkārnījumiem, tomēr ienākušo vilku skaits var būt lielāks.

Sunde sacīja, ka pētniekiem jau kopš 2012.gada bija aizdomas par vilku ierašanos Dānijā. «Tagad mums ir pierādījumi, un viens no tiem ir mātīte,» kas nozīmē iespējamas dzemdības šajā pavasarī, teica zinātnieks.

Ir iegūti arī šo vilku pēdu nospiedumi, un videoierakstā ir fiksēta to atrašanās vieta, kuru zinātnieki atsakās izpaust, lai nepievilinātu medniekus.

«Mēs tam sekojam. Vilks ir dzīvnieks, kuru mums nav atļauts medīt, tātad mums tas ir jāaizsargā,» sacīja Dānijas Vides aizsardzības aģentūras preses sekretārs Henriks Hagens Olesens.

Vilki, kurus izšāva vietējie mednieki, Dānijā bija pilnīgi izmiruši kopš 19.gadsimta sākuma.

Citās Ziemeļvalstīs ar lielākām vilku populācijām to selektīva izšaušana ir temats karstām debatēm starp iedzīvotājiem, lauksaimniekiem, medniekiem, valdību, Eiropas Savienību un dabas aizsardzības aktīvistiem.

Šo dzīvnieku sugu aizsargā Bernes Konvencija par Eiropas dzīvās dabas un dabisko dzīvotņu aizsardzību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu